sport

Kranten reageren zurig op geweldige prestatie Nederlands elftal

Door Servaas van der Laan - 24 juni 2014

Niemand in Nederland had er vooraf rekening mee gehouden dat Oranje in een poule met Spanje, Chili en Australië superieur als eerste zou eindigen. Toch krijgen Nederlandse sportjournalisten het voor elkaar deze formidabele prestatie van Louis van Gaal met zure pen te beschrijven.

‘Het karwei werd na 75 minuten afschuwelijk voetbal in het laatste kwartier geklaard tegen Chili,’ schrijft De Telegraaf.

Pijn aan de ogen

De normaal toch vaderlandslievende krant doet niet eens zijn best om de teleurstelling over dit Nederlands voetbalelftal te verhullen.

Volgens de Amsterdamse krant leek het spel van Oranje in balbezit ‘werkelijk nergens op’ en deed het ‘pijn aan de ogen’. ‘Als enige oplossing werd de lange hijs naar voren gezien en dan maar hopen op een bevlieging van Arjen Robben als eenzame tulp op de prairie,’ zijn woorden die doen vermoeden dat Johan Cruijff zelf is aangeschoven op de redactie om onder pseudoniem zijn gal uit te spugen over de efficiënt spelende ploeg van Van Gaal.

Harde werkers

Dit Nederlands elftal bestaat niet uit lichtvoetige fluwelen flankaanvallers van de Amsterdamse school. Het zijn Rotterdamse harde werkers die in dienst van het elftal het plan van de coach uitvoeren.

De Cruijff-krant verwoordt dit als volgt: ‘Het was vaak triest om te zien dat spelers in een shirt van Oranje de bal als staatsvijand nummer één beschouwen…. Van Gaal voelt zich geen schatbewaarder en evenmin schatplichtig, maar als hij met dit antivoetbal in de tweede ronde of kwartfinales wordt uitgeschakeld, is Oranje’s prestatie in Brazilië een smet op het Nederlandse voetbal.’

Indrukwekkend

Het AD heeft een heel ander oordeel over de prestaties van Oranje. ‘Indrukwekkend!’ schrijft de Rotterdamse krant groot op de voorpagina.

‘De manier waarop kon je gerust nihilistisch noemen, of afbraakvoetbal, of een belediging voor de oud-Hollandse school. Maar net zo goed speelde Oranje gedisciplineerd vechtvoetbal, uitgevoerd volgens de internationale wetten van het topvoetbal,’ constateert journalist Sjoerd Mossou.

Poldercatenaccio

Het is een nuance die veel Nederlandse collega’s maar moeilijk maken. Volkskrants Willem Vissers moet bijna tandenknarsend toegeven dat dit ‘poldercatenaccio een succesvol en sensationeel spoor trekt over het wereldtoneel van het voetbal’.

Maar ook hier overheerst de nostalgie naar de jaren waarin Oranje met mooi spel nooit wereldkampioen werd: ‘een luizige counterploeg had een oranje tenue aangetrokken, stelde zich voor als het Nederlands elftal en plaatste zich ruim anderhalf uur later als winnaar van groep B.’

Columnist Paul Onkenhout maakt intussen gebruik van de gelegenheid om Dirk Kuijt als linksback nog even belachelijk te maken. ‘Kuijt stond er daardoor verloren bij. Als hij de bal had, wat niet vaak voorkwam, peerde hij ‘m snel naar voren, meestal naar een Chileen. Tot overmaat van ramp moest hij in de slotminuut met kramp het veld verlaten. Het sloeg nergens op, Kuijt als linksback.’

Buitenlandse bewonderaars

In het buitenland wordt heel anders naar het Nederlands elftal gekeken. Zo volgen de BBC-commentatoren Gary Lineker, Thierry Henry en Alan Shearer dit elftal vol bewondering.

Ook in Italië, het land dat catenaccio uitvond, is men vol lof. ‘Nederland boekte op een intelligente manier en zonder toe te geven aan het spektakel haar derde succes op een wereldkampioenschap dat er op papier moeilijk uitzag met wereldkampioen Spanje en het opkomende Chili als tegenstanders,’ schrijft de Gazzetta dello Sport. Volgens de Italiaanse sportkrant heeft ‘magiër Van Gaal’ de felle Chilenen ‘op laag vuur doodgekookt’. Zo kun je er ook tegenaan kijken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.