sport

Luis Suárez aangedaan door straf, verlaat Brazilië

Door Shari Deira - 26 juni 2014

Luis Suárez heeft kort na de bekendmaking van zijn schorsing door de FIFA het kamp van Uruguay in Rio de Janeiro verlaten. De spits is ‘erg aangedaan’ door de straf en wacht een beroep niet af.

De 27-jarige Suárez hoorde donderdag dat de FIFA hem negen interlands schorst en hij vier maanden geen activiteiten binnen het voetbal mag beoefenen vanwege het bijten van een tegenstander.

Steun

De Uruguayaanse bond wil in beroep gaan tegen de uitspraak, maar Suárez heeft zijn spullen al gepakt en Brazilië verlaten. ‘Luis is erg aangedaan,’ zegt Wilmer Valdez, voorzitter van de Uruguayaanse bond. ‘Hij kan zonder twijfel volledig op ons rekenen, als voetballer en als mens.’

Suárez krijgt vanuit meer hoeken steun. President José Mujica van Uruguay zegt dat hij de straf ‘zwaar overdreven’ vindt.

Adidas

De FIFA oordeelt dat Suárez met zijn gedrag het voetbal ‘ernstige schade’ heeft toegebracht. Hij mag daarom voorlopig niet meer voor zijn land uitkomen. Liverpool, de club waar Suárez speelt, heeft nog niet gereageerd op de straf.

De uitspraak van de FIFA heeft ook gevolgen gehad voor de samenwerking tussen Suárez en Adidas. Het merk heeft laten weten dit WK geen reclameactiviteiten meer te doen met Suárez. ‘Adidas keurt het recente gedrag van Suárez ten zeerste af. We zullen hem nog eenmaal helpen herinneren aan de hoge gedragsstandaard die we onze spelers stellen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.