sport

Negen wedstrijden schorsing: WK voorbij voor bijtgrage Suárez

Door Tomasz Blom - 26 juni 2014

De Uruguyaanse aanvaller Luis Suárez is door de wereldvoetbalbond FIFA voor negen interland-wedstrijden geschorst. Daarnaast mag de omstreden spits vier maanden geen voetbalgerelateerde activiteiten uitoefenen.

Dat maakte de FIFA donderdagmiddag bekend tijdens een persconferentie.

De Uruguayaan kreeg zijn straf voor het bijten van zijn tegenstander Giorgio Chiellini in het duel met Italië afgelopen dinsdag. De straf gaat in met onmiddellijke ingang.

Interlands

De schorsing van negen wedstrijden geldt voor de komende interlands van Uruguay. De periode van vier maanden geldt voor alle voetbalactiviteiten, inclusief clubwedstrijden.

Voetbalclub Liverpool, de Engelse werkgever van Suárez, kan de flamboyante aanvaller daarom tot en met oktober niet inzetten. Naar schatting mist de spits op deze manier in totaal zo’n dertig wedstrijden.

Liverpool-baas Ian Ayre laat op de website van de club weten dat ‘Liverpool zich onthoudt van commentaar totdat de club het rapport van de tuchtcommissie van de FIFA heeft kunnen inzien en bestuderen’.

Stadionverbod

Naast de schorsingen, kreeg Suárez een algeheel stadionverbod van vier maanden aan zijn broek en legde de FIFA hem een boete op van 80.000 euro.

Tijdens de persconferentie liet de voetbalbond weten dat dit de zwaarste straf ooit is die de FIFA aan een speler heeft opgelegd.

De aanvaller kan nog in beroep gaan tegen het besluit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.