sport

Ook UEFA-voorzitter Platini ziet Blatter liever vertrekken

Door Fieke Hamers - 12 juni 2014

UEFA-voorzitter Michel Platini vindt dat het hoog tijd is dat Blatter opstapt als FIFA-voorzitter. Het is ‘een optie’ dat Platini zichzelf kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond.

Tegen de Franse krant L’Équipe zegt de UEFA-voorzitter donderdag dat Blatter moet opstappen. ‘Ik steunde Blatter in 1998 maar niet in 2014. In 2011 zei hij nog dat hij aan zijn laatste termijn bezig was. Het is tijd voor een frisse wind,’ aldus Platini.

Op de vraag of Platini zich kandidaat stelt voor het FIFA-voorzitterschap in 2015 zegt hij dat het ‘een optie’ is.

KNVB-voorzitter Michael van Praag drong dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Europese voetbalbond UEFA in São Paolo aan op het vertrek van Blatter. Hij deed dat ook namens andere Europese bonden.

Respectloos

Over de kritiek op zijn functioneren zei Blatter: ‘Ik heb al heel wat moeten slikken in mijn leven, maar zoiets respectloos heb ik nog nooit meegemaakt. Niet op het voetbalveld en zelf niet in mijn eigen huis.

De 78-jarige Zwitser die al sinds 1998 voorzitter is van de FIFA geeft geen gehoor aan de oproep om op te stappen en stelt zich gewoon herkiesbaar.

Imago

Blatter kwam onder vuur te liggen onder meer vanwege de toewijzing van WK’s aan Rusland (2018) en Qatar (2022). Over Qatar werd eerder deze maand bekend dat FIFA-bestuurders zich hebben laten omkopen om het WK binnen te halen.

De Qatarese oud-FIFA-bestuurder Mohamed Bin Hamman zou ruim 3 miljoen euro hebben betaald aan Afrikaanse functionarissen van de voetbalorganisatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.