sport

Oranje hockeydames winnen ook tweede wedstrijd op WK

Door Servaas van der Laan - 02 juni 2014

Na een goede start tegen Japan hebben de Nederlandse hockeyvrouwen het WK hockey in eigen land een goed vervolg gegeven. Tegenstander België werd met 4-0 verslagen.

Net als in het openingsduel tegen Japan (6-1) kwam Nederland snel tot scoren. Na goed voorbereidend werk van Naomi van As op de rechter vleugel knalde Ellen Hoog van links raak met een snoeiharde backhand.

Flanken

Met dat fraaie doelpunt toonde Oranje opnieuw de kracht op de flanken. Ook tegen Japan zorgden de buitenspelers van de thuisploeg voor het meeste gevaar.

Vooral het spel van Van As was tegen België een lust voor het oog. De 30-jarige speelster van Laren, intussen helemaal hersteld van een zware knie-blessure, brak keer op keer door over de rechterkant. In de eindfase miste Van As voor de pauze net een beetje rust, overzicht en geluk om na haar fraaie assist opnieuw beslissend te zijn voor de ploeg.

Linkervleugel

Op de linkervleugel deed Hoog nauwelijks voor haar teamgenoot aan de rechterkant onder. De 28-jarige aanvalster van Amsterdam bracht met uitstekende voorzetten verscheidene ploeggenoten in scoringspositie.

Kim Lammers kon tot twee keer toe net niet profiteren van de harde backhandpass van Hoog. Marloes Keetels benutte de scherpe assist van haar teamgenote wel, 2-0.

Paumen

Na de pauze maakte Oranje het karwei snel af. In de 44stee minuut tilde Maartje Paumen de stand uit een strafbal naar 3-0, nadat Lammers op onreglementaire wijze van scoren was afgehouden.

Paumen had net daarvoor haar eerste twee strafcorners gemist. Uit de rebound van een strafcorner van Eva de Goede, die de voor even gewisselde Paumen verving, tikte Roos Drost van dichtbij nummer 4 voor Nederland binnen (4-0). Oranje speelde daarna het gewonnen duel goed uit. De oranje dames gaan met 6 punten uit twee duels aan kop van Groep A. Australië volgt met hetzelfde puntenaantal maar met een minder doelsaldo.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.