sport

Statistici: Brazilië verslaat Nederland in WK-finale

Door Servaas van der Laan - 27 juni 2014

Nederland gaat ver komen op dit wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Maar in de finale laten we het opnieuw afweten en is thuisland Brazilië met 2-1 te sterk.

Dat hebben economen van zakenbank Goldman Sachs berekend aan de hand van een voor het WK ontwikkeld statistisch programma.

Prominente rol

De bank publiceerde voor het WK al een voorspelling van het verloop van het toernooi. Het Nederlands elftal speelde in die voorspelling nog geen rol van betekenis.

Nu alle zestien landen van de achtste finales bekend zijn, heeft Goldman Sachs een nieuwe berekening gemaakt. En nu speelt Oranje plots een prominente rol.

Finale

De bank schat de kans dat Nederland van Mexico wint op 87,2 procent. In de kwartfinale staat Costa Rica op het programma, een wedstrijd die Nederland in 67,7 procent van de gevallen wint.

Maar dan wordt het lastig: volgens het rekenmodel halen Nederland en Argentinië beiden de halve finale. De kans dat Nederland dat duel wint, schatten de statistici op 40,8 procent. Argentinië heeft een kans van 39 procent om de finale te halen. Over winst van Brazilië in de finale bestaat hoe dan ook geen twijfel. Brazilië wint in 42,6 procent van de gevallen. De kans op de eerste WK-titel voor Oranje is slechts 17,7 procent.

Octopus Mark

Overigens zitten de economen van Goldman er nog wel eens naast. Tot nu toe is op dit WK 37,5 procent van de voorspellingen van de zakenbank uitgekomen. Dat is, vergeleken met de 100 procent juiste voorspellingen van octopus Paul vier jaar geleden, een niet zo florissant percentage.

Het Duitse weekdier is helaas niet meer in het land der levenden, maar gelukkig schijnt zich een nieuwe ‘octopus’ te hebben gemeld. Premier Mark Rutte (VVD) was tot op heden niet ongelukkig in het voorspellen van wedstrijden van Oranje. De premier zegt te rekenen op een ‘overtuigende winst’ van Nederland tegen Mexico. Laten we ons maar aan ‘octopus Mark’ vasthouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.