sport

Suárez krijgt heldenontvangst bij aankomst op vliegveld Uruguay

Door Tom Reijner - 27 juni 2014

Duizenden fans hebben de gevallen voetbalster Luis Suárez toegejuicht, toen hij uit het vliegtuig stapte in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. De spits, die na zijn beet het WK gedwongen moest verlaten, krijgt vooral veel steun vanuit Zuid-Amerika.

Zo neemt bijvoorbeeld de Argentijnse voetballegende Diego Maradona het op voor de Uruguayaan.

Maffia

De FIFA heeft hem veel te hard gestraft, vindt Maradona. Waarom krijgt hij deze zware straf, vraagt hij zich af. ‘Wie heeft hij gedood? Dit is een oneerlijke straf, dit is pure maffia.’

De Argentijn vraagt zich af waarom de wereldvoetbalbond hem niet gelijk naar Guantanamo stuurt, daarmee verwijzend naar de Amerikaanse gevangenis op Cuba.

Maradona kan zich verplaatsen in het lot van Suárez, aangezien hij zelf werd geschorst op het WK van 1994 in de Verenigde Staten, toen hij positief testte op het gebruik van doping.

Afdruk

De 27-jarige Suárez hoorde donderdag dat de FIFA hem negen interlands schorst en hij vier maanden geen activiteiten binnen het voetbal mag uitoefenen vanwege het bijten van een tegenstander.

Het betrof de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini, die een flinke afdruk van het gebit van Suárez in zijn schouder aantrof. De FIFA oordeelde dat Suárez met zijn gedrag het voetbal ‘ernstige schade’ heeft toegebracht.

Hij mag daarom voorlopig niet meer voor zijn land uitkomen. Liverpool, de club waar Suárez speelt, heeft nog niet gereageerd op de straf. De Uruguayaanse bond wilde in beroep gaan tegen de uitspraak, maar Suárez pakte meteen na het oordeel zijn spullen en verliet Brazilië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.