sport

Waarom is Louis van Gaal boos op de media en de FIFA?

Door Shari Deira - 22 juni 2014

De relatie tussen bondscoach Louis van Gaal en de media staat weer eens onder druk. Van Gaal is boos, omdat er informatie naar buiten is gekomen over de besloten training. De trainer van Oranje is ook niet zo blij met de FIFA.

Van Gaal vindt dat Nederlandse media het besloten karakter van de training moeten respecteren. ‘Ik vind het niet prettig dat als wij besloten trainen er alsnog info naar buiten komt en de tegenstander zo weer iets wijzer wordt. Dat werkt tegen.’

Wijzigingen

Van Gaal wijzigt de opstelling van Oranje ietwat voor de wedstrijd tegen Chili maandag. ‘Niet iedereen is fit, een aantal spelers is aangeslagen. Ik heb ook nog een geschorste speler, dus er zullen wel wat wijzigingen plaatsvinden.’

Het elftal mist Robin van Persie, die is geschorst, en Bruno Martins Indi, die kampt met de naweeën van een lichte hersenschudding die hij opliep tijdens de wedstrijd tegen Australië. Over de fitheid van andere spelers wil Van Gaal niets zeggen.

Nigel de Jong trainde apart van de basisploeg en Dirk Kuijt deed tijdens de besloten training mee met het basiselftal.

FIFA

Verder vindt Van Gaal het belachelijk dat Brazilië maandag pas na het Nederlands elftal speelt. De FIFA heeft het speelschema zo opgesteld dat de laatste groepswedstrijden in groep A later worden gespeeld dan die in groep B, waarin Oranje zit.

Gastland Brazilië, de nummer 1 van poule A, kan zo bijna zelf bepalen tegen welk land het in de achtste finales komt te spelen. ‘De FIFA heeft voor iedere wedstrijd zo’n reclamestuntje over fairplay en zo, maar dan komt FIFA ook met zulke grappen. Dat is niet goed, dit is geen fairplay.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.