sport

Wat doet de FIFA tegen bijtende Luis Suárez?

Door Shari Deira - 24 juni 2014

Het bijtincident van Luis Suárez tijdens de wedstrijd Uruguay-Italië heeft wereldwijd voor verontwaardiging gezorgd. Het is duidelijk te zien dat Suárez de Italiaan Giorgio Chiellini beet, maar de arbiter miste het incident.

Of de FIFA een onderzoek instelt, is nog niet bekend. ‘Wij wachten eerst het rapport van de scheidsrechter af en verzamelen eventueel alle benodigde informatie. Dan beslissen we wat we doen,’ zegt een woordvoerder.

Liggen

Chiellini zei na de wedstrijd (1-0) dat hij het ‘belachelijk’ vindt dat Suárez geen rood kreeg. ‘Het was volkomen duidelijk dat hij in de fout ging. Dat wist hij zelf ook. Daarom ging Suárez ook maar meteen liggen alsof hij was aangepakt.’

Na de beet liet Chiellini zijn schouder zien, maar ook dat hielp niet. Ondanks dat de scheidsrechter niet zag dat Suárez de Italiaan beet, werd het incident wel vastgelegd door de camera’s.

FIFA-vicevoorzitter Jim Boyce drong na de wedstrijd wel aan op een onderzoek. ‘We moeten hier heel goed naar kijken,’ zegt hij tegen BBC News. ‘Ik heb het incident nu meerdere keren op televisie bekeken en het is duidelijk dat er iets is gebeurd. Er mag geen twijfel over bestaan dat we de maatregelen moeten nemen die noodzakelijk zijn.’

Beet

Op sociale media gaan foto’s rond van Suárez als vampier en met een muilkorf. Suárez heeft eerder tegenstanders gebeten, en werd toen wedstrijden geschorst.

De Uruguayaanse voetballer zei na de wedstrijd zelf niets over zijn beet. ‘De zege was verdiend. We hebben opnieuw geschiedenis geschreven. Dit is een moment om feest te vieren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.