sport

Wat kost het om een WK binnen te halen? Qatar betaalde 3 miljoen

Door Servaas van der Laan - 01 juni 2014

Dat de keuze van de FIFA om oliestaat Qatar aan te wijzen als organisator van het WK voetbal in 2022 vooral op geld is gebaseerd, was al bekend. Maar nu lijkt hier ook hard bewijs voor te zijn.

In 2010 schokte de omstreden voetbalorganisatie FIFA de voetbalwereld door Qatar aan te stellen als organisator van het WK in 2022. Het land staat niet alleen op een onbeduidende 95ste plaats op de wereldranglijst, het is er ook nog eens veel te heet om te voetballen.

Geld

Bij de aanstelling moesten dus andere criteria zijn gehanteerd die weinig met voetbal te maken hebben. Het komt niet als een verrassing dat ook hier de FIFA-bestuurders zich hebben laten omkopen.

The Sunday Times zegt over een rijke email-wisseling te beschikken waaruit dat zou blijken. De Qatarese oud-FIFA-bestuurder Mohamed Bin Hammam zou ruim 3 miljoen dollar hebben betaald aan Afrikaanse functionarissen van de voetbalorganisatie.

Stemmen ronselen

De op geld gebaseerde werkwijze hanteert Bin Hammam wel vaker. Hij zou ook actief stemmen hebben geronseld om voorzitter van de FIFA te worden. Dat vond huidig voorzitter Sepp Blatter maar niks, waarop Bin Hammam werd geschorst.

De FIFA blijft ontkennen dat er geld zou zijn gemoeid bij de WK-aanstelling van Qatar. Wel erkent Blatter intussen dat er een fout is gemaakt door voor Qatar te kiezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.