sport

Welke jeugdopleiding leverde de meeste spelers op dit WK?

Door Servaas van der Laan - 17 juni 2014

Van alle spelers die op dit WK voetbal in Brazilië rondlopen, leverde een Nederlandse club er de meeste uit de jeugdopleiding. Niet ‘opleidingsclub’ Ajax maar de Rotterdamse rivaal Feyenoord is verantwoordelijk voor deze Hollandse primeur.

Met de 5-1 tegen Spanje stond het Nederlandse voetbal plots internationaal weer op de kaart. Maar het was niet alleen de afstraffing van wereldkampioen Spanje waarmee Nederland opzien baart. Ook met de selectie scoort bondscoach Louis van Gaal een primeur.

Hofleverancier

Maar liefst acht spelers uit de 23-koppige selectie van Van Gaal werden opgeleid door Feyenoord, zo blijkt uit een rapport van het Zwitserse voetbalonderzoeksbureau CIES Football Observatory.

Met een negende speler die voor Ivoorkust speelt, is de jeugdopleiding van de Rotterdamse club hofleverancier op dit WK en troeft het clubs als FC Barcelona en Dinamo Zagreb af. Barcelona en het Costra Ricaanse Deportivo Saprissa leverden beiden ook negen spelers op dit WK maar die hadden op hun 23ste levensjaar minder wedstrijden in de benen dan hun Rotterdamse collega’s.

Acht Feyenoorders

De acht Feyenoorders in de selectie van Oranje zijn Bruno Martins Indi, Terence Kongolo, Stefan de Vrij, Jordy Clasie, Jonathan de Guzman, Leroy Fer, Georginio Wijnaldum en Robin van Persie. Van de vijf doelpunten tegen Spanje waren er drie van Rotterdamse makelij. De negende speler is de Ivoriaan Salomon Kalou die ooit bijna Nederlander werd.

Een eervolle vermelding is er ook voor Ajax dat zeven spelers opleidde. Het gaat om de Oranje-internationals Joël Veltman, Daley Blind, Nigel de Jong en Wesley Sneijder en de Rode Duivels Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.