sport

#WK2014: Messi dompelt dappere Iraniërs in slotseconde in rouw

Door Servaas van der Laan - 21 juni 2014

Iedereen verwachtte dat Lionel Messi en zijn mannen Iran, ofwel ‘team Melli’, wel even zouden oprollen in hun tweede groepswedstrijd op het WK. Maar de inspiratieloze Argentijnen kwamen maar moeilijk door de Perzische muur heen en mochten uiteindelijk Messi op de blote knieën danken toen hij in de laatste minuut de winnende treffer binnenschoot.

Het strijdplan van de Iraniërs was van begin af aan duidelijk: met elf man achterin en met stevig spel de Argentijnen intimideren.

Het plan van de Portugese bondscoach Carlos Queiroz werkte. De Argentijnen kwamen er nauwelijks doorheen, protesteerden tegen het felle spel van de tegenstander en vergaten op die manier te voetballen.

Wanhoop

Wanhopig keken de Argentijnen naar Messi. Hij kon zich toch wel een weg slalommen door die Iraanse handbalverdediging? Maar de Argentijnse sterspeler stelde opnieuw teleur en slenterde wat over het veld.

Toen het bij rust nog 0-0 was, groeide het vertrouwen bij de ‘Perzische Leeuwen’ en trokken de Iraniërs zelfs ten aanval. Via messcherpe counters leverde dit drie enorme kansen op. Als Reza Haghighi en Ashkan Dejagah het vizier op scherp hadden gehad, zouden ze het doodvonnis over Argentinië hebben geveld.

Ontsnapping

Maar de Perzen vergaten te scoren en gunden de Argentijnen nog een ontsnappingsroute. Messi greep die kans aan door de bal in de laatste minuut in de linkerbovenhoek te krullen.

Zo werd het niet 0-3 voor Iran, maar 1-0 voor Argentinië. Geheel dankzij Messi plaatsen de Argentijnen zich voor de achtste finale. Iran is nog niet uitgeschakeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.