sport

#WK2014 Spanje tegen Nederland: het is bijna zo ver

Door Fieke Hamers - 13 juni 2014

Premier Mark Rutte weet het zeker: het Nederlands Elftal gaat de Spanjaarden vanavond met ‘duidelijk verschil’ verslaan. Maar wat de premier, voetbalkenners, paragnosten of octopussen ook voorspellen, vanavond om 21.00 uur moeten onze jongens het gaan doen.

Naast voorspellingen gonst het ook van de statistieken over de elftallen die elkaar vanavond treffen. Elsevier.nl zette zes Spaans-Nederlandse wapenfeiten op een rij.

Openingswedstrijden

De laatste tien Wereldkampioenschappen wist Spanje slechts drie van de tien openingswedstrijden te winnen. De verdediger van de wereldtitel speelde vier keer gelijk.

Daar staat tegenover dat Nederland traditioneel goed begint aan een WK. Sinds het Nederlands elftal in 1938 met 3-0 verloor tegen Tsjechoslowakije is Nederland niet meer verslagen in de eerste wedstrijd van een WK.

Topscoorders

David Villa is de best scorende speler van Spanje op een WK aller tijden. De spits heeft bijgedragen aan zeven van de negen laatste doelpunten op een WK voor Spanje. Hij scoorde zes keer en maakte één keer een assist.

Aanvoerder van Oranje Robin van Persie is nog niet tevreden over het aantal doelpunten dat hij scoorde op een WK. ‘Ik heb nu twee WK-doelpunten achter mijn naam staan, dat vind ik geen fijne cijfers. Ik wil meer, meer, meer goals’, zei hij tegen Metro.

Met elf doelpunten mag hij zichzelf wel topscoorder van de Europese zone van de WK-kwalificatie noemen.

#Spaned

De nationale elftallen van Nederland en Spanje hebben tien keer eerder tegen elkaar gespeeld. Spanje wist daar vijf keer te winnen en Nederland vier keer.

Eén keer eindigde een interland in gelijkspel.

Primeur

In de openingswedstrijd van vier jaar geleden in Zuid-Afrika speelde Nederland ook tegen Spanje. Beide landen behaalden toen de finale.

Het is de eerste keer dat twee vorige finalisten bij een volgend WK tegen elkaar moeten spelen in de eerste groepswedstrijd.

Gewonnen

Spanje heeft drie van de laatste vier grote toernooien waaraan het meedeed gewonnen: het EK in 2008, het EK in 2012 en het WK in 2010.

Het Nederlands elftal wist in het kalenderjaar 2013 ongeslagen te blijven. Bij twaalf interlands won Oranje zeven keer en speelde vijf keer gelijk.

Tactiek

Bondscoach Louis van Gaal heeft geen geheim gemaakt van zijn tactiek tijdens de openingswedstrijd.

Deze tactiek van het spelen in een 1-5-3-2 systeem heeft in het verleden vruchten afgeworpen. Tijdens een oefenduel in Sevilla in 2000 hanteerde hij dezelfde tactiek. Nederland won toen van Spanje met 1-2.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.