sport

#WK2014: waarom spelen de Italianen eigenlijk in azuurblauw?

Door Servaas van der Laan - 20 juni 2014

Het Italiaanse voetbalelftal staat bekend om haar azuurkleurige wedstrijdshirt. Niet voor niets noemen we ze de ‘azzurri’. Maar waarom spelen de Italianen niet gewoon in hun groen-wit-rode driekleur?

Toen het Italiaanse voetbalelftal in 1910 het eerste levenslicht zag, droegen de spelers een wit tenue. Dit was omdat de oprichters het in eerste instantie niet eens werden over de kleur van het wedstrijdshirt. Daarom kozen zij voor het neutrale blanco shirt.

Sneeuw

Maar toen een jaar later, op 6 januari 1911 Italië een thuiswedstrijd speelde tegen Hongarije, zagen de toeschouwers in de Arena di Milano hun helden plotseling in wapperende azuurblauwe tricots over het veld stormen.

Over de keuze voor azuurblauw deden meerdere theorieën de ronde. De eerste was een praktische: aangezien het sneeuwde tijdens die wedstrijd koos men voor een heldere kleur waardoor de spelers goed zichtbaar zouden zijn.

Maar waarom dan blauw en niet rood? Volgens een andere theorie zou het azuurblauw een verwijzing zijn naar de heldere Italiaanse zee en hemel.

Ook zou het blauwe shirt een verwijzing kunnen zijn naar de kleur van de Fransen die tot enkele jaren terug grote delen van het in 1861 ontstane koninkrijk Italië hadden bezet. Maar ook deze theorie is twijfelachtig aangezien het blauw van de Fransen veel donkerder is dan het azuurblauw dat door de Italianen werd gekozen.

Eerbetoon

De meest logische verklaringen moet, net als bij Nederland, worden gezocht bij de koninklijke familie. Het Huis van Savoye maakte tussen 1861 en 1946 de dienst uit in Italië.

De huiskleur van deze adellijke familie is het azuurblauw. Niet voor niets gebruiken de Italianen als substituut voor ‘azzurro’ de term ‘il blu Savoia’.

Stamvader Humbert Withand van Savoye koos deze kleur in het jaar 1003 als eerbetoon aan het heilige blauw van de maagd Maria. Wanneer aanvaller Mario Balotelli zijn shirt over het hoofd trekt om zijn borst te tonen na het scoren van een doelpunt, ontdoet hij zich niet alleen van het deftige adellijk blauw, maar ook van de heilige kleur die maagd Maria droeg toen ze het kindeke Jezus op aarde zette. Een beetje respect dus, Mario…

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.