sport

Brazilië ontsnapt aan dramatische uitschakeling tegen Colombia

Door Servaas van der Laan - 04 juli 2014

Brazilië is bij het WK in eigen land ontsnapt aan een dramatische uitschakeling. De ploeg won met veel geluk en met een beetje hulp van het sterke Colombia.

De thuisploeg maakte vrijdagavond in de kwartfinale tegen Colombia in Fortaleza in de eerste helft nog wel enige indruk. Maar na de rust wankelde de vijfvoudige kampioen behoorlijk. Uiteindelijk bleek een benauwde 2-1 voldoende voor de volgende afspraak, dinsdag in Belo Horizonte tegen Duitsland in de halve finales.

Druk

De grote vraag vooraf was of Brazilië deze keer wel bestand zou zijn tegen de immense druk, die de ploeg tijdens het WK in eigen land dagelijks voelt.

Met name aanvoerder Thiago Silva kreeg als aanvoerder in de aanloop naar het duel met Colombia veel kritiek te verduren. De verdediger van Paris Saint-Germain zou mentaal niet in staat zijn om zijn nogal labiele ploeg naar de zesde wereldtitel te leiden.

Dreiging

Al in de zevende minuut van de kraker tegen Colombia haalde Thiago Silva zijn gram. Uit een hoekschop van Neymar kon hij ongehinderd de bal in het doel werken (1-0). Brazilië, met Maicon verrassend voor Dani Alves in het basisteam, ging na de snelle treffer in de hoogste versnelling door. Bij vlagen was het swingende samba-voetbal te zien waarop de internationale voetbalwereld al het hele WK wacht. Met name van Hulk ging aan de linkerkant veel dreiging uit.

Colombia kreeg amper tijd en ruimte om een kansrijke aanval op te bouwen. Gangmaker James Rodriguez, al goed voor vijf treffers en twee assists, kwam nauwelijks in het spel voor. Als hij al aan de bal kwam, werd hij stevig aangepakt, door onder anderen Fernandinho.

Overtredingen

Na de pauze gooide Brazilië alles in de strijd om de broze voorsprong vast te houden. Dat lukte mede dankzij een nogal wat pittige overtredingen, die door de Spaanse arbitrage te weinig werden bestraft. Na ruim een uur leek de beslissing te vallen. Eerst keurde scheidsrechter Carlos Velasco Carballo een treffer van Colombia terecht af wegens buitenspel. Kort daarna scoorde David Luiz fraai uit een dubieuze vrije trap: 2-0.

Na een wilde charge van doelman Julio César op invaller Carlos Bacca mocht Rodriguez in de 80stee minuut nog wel een strafschop nemen en benutten (2-1). Brokkenpiloot César werd door de scheidsrechter gespaard en mocht op het veld blijven staan. Colombia kreeg de verdiende gelijkmaker in de slotfase niet en het thuisland haalde met veel geluk, en af en toe de hulp van de scheidsrechter, het eindsignaal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.