sport

Duitsers in jubelstemming na sensationele zege op Brazilië

Door Tom Reijner - 09 juli 2014

Na de wervelende voetbalshow van ‘Die Mannschaft’ in de halve finale dinsdag, is het vertrouwen in Duitsland dat de wereldtitel zondag wordt behaald, enorm gegroeid. Wie de tegenstander is, maakt de zelfverzekerde Duitsers weinig uit.

Uit de berichtgeving in Duitse media blijkt woensdag een gevoel van onoverwinnelijkheid.

Eeuwigheid

Zo kopt de Duitse krant Bild dat het een ‘overwinning voor de eeuwigheid’ is. ‘En nu de Hollanders!’ schreef Bild op de website nadat invaller André Schürrle voor de 7-0 tekende. Vlak voor tijd bepaalde de Braziliaan Oscar de eindstand op 7-1, waardoor de eer voor het afgeslachte Braziliaanse team enigszins werd gered.

De Süddeutsche Zeitung prijst het koel en efficiënt spelende Duitsland, tegenover een sterk geëmotioneerd Brazilië, dat tijdens het spelen van het volkslied een shirt van de afwezige sterspeler Neymar liet zien, die niet kon meespelen vanwege een zware rugblessure.

Duitsland treft in de finale Nederland of Argentinië, het duel dat woensdagavond wordt uitgevochten. Maar wie het wordt, kan Die Welt weinig schelen. ‘Argentinië? Nederland? Het maakt niet uit! Duitsland is favoriet.’

Verbijstering

Hoe anders is de sfeer in het Zuid-Amerikaanse land, waar de droom op de wereldbeker gisteren uiteenspatte. Het land verkeert na de verpletterende nederlaag in shock.

‘Lijden, frustratie en verbijstering,’ is een van de koppen op de site van de Braziliaanse krant O Globo. ‘Totaal gedomineerd’,’ geeft de krant Folha de São Paulo eerlijk toe. ‘Het masker is gevallen,’ schrijft de sportkrant Gazeta Esportiva.

Na het laatste fluitsignaal bestond de angst dat de vlam wel eens in de pan kon slaan in het voetbalgekke land. Maar dat lijkt vooralsnog mee te vallen. Hier en daar zijn wat nachtelijke relletjes gemeld en werden Braziliaanse vlaggen in brand gestoken.

Lof

Toch zijn er, naast de vele rouwende en boze fans van het Braziliaanse team, ook Brazilianen die het Duitse team publiekelijk prijzen voor het vertoonde spel. Uren na de overwinning stonden honderden Brazilianen de Duitse bus bij aankomst bij het hotel toe te juichen.

Er klonk een luid applaus toen de selectie onder leiding van bondscoach Joachim Löw de bus uitstapte. ‘We houden van de manier waarop Duitsland heeft gespeeld. Ze voetbalden creatief en lieten de bal snel rondgaan,’ zei een Braziliaan. ‘Als Brazilië niet meer in het toernooi zit, dan gelukkig nog een land dat voetbalt op de Braziliaanse manier.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.