sport

Duitsland naar halve finale na zuinige winst op Frankrijk

Door Servaas van der Laan - 04 juli 2014

Duitsland heeft zich als eerste land geplaatst voor de halve finale op het WK voetbal in Brazilië. Een vroege treffer van Mats Hummels kwam tegenstander Frankrijk niet meer te boven (1-0).

Sprankelend werd het vrijdagmiddag nooit in Estádio Maracanã in Rio de Janeiro. Dat leken de zware weersomstandigheden niet toe te staan. Zelfs de scheidsrechter keek af en toe wanhopig op zijn eigen klokje hoe lang hij nog moest.

Goede positie

Verdediger Mats Hummels kopte uit een vrije trap al na 13 minuten raak. Hoog torende hij boven alle anderen uit en knikte de bal achter de Franse sluitpost Hugo Lloris.

Door die treffer zaten de Duitsers op een uitstekende uitgangspositie. Frankrijk moest immers forceren om langszij te komen. Maar het vooraf geroemde middenveld van de Fransen kon de spitsen Karim Benzema en Antoine Griezmann maar niet in stelling brengen. Manuel Neuer hoefde nauwelijks in actie te komen en als het moest, stond hij er.

In de tweede helft veranderde er niet veel. Neuer moest zich nog een keer strekken op een schot van Blaise Matuidi en ook Benzema kreeg nog een kansje.

Niet indrukwekkend

De grootste kansen waren eigenlijk voor Duitsland. André Schürrle kreeg tegen het einde van de wedstrijd twee keer de kans om de wedstrijd te beslissen, maar de invaller faalde beide keren. Toch kwam Benzema in de slotseconde nog dichtbij, maar zijn schot stuitte op de handschoen van Neuer.

Voor Frankrijk bleek dit toernooi de kwartfinale het hoogst haalbare. Duitsland, dat evenmin overtuigde, mag zich opmaken voor de halve finale.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.