sport

Gebroken rugwervel Neymar overschaduwt Braziliaanse euforie

Door Tom Reijner - 05 juli 2014

Brazilië is opgelucht en blij met het behalen van de halve finales, na de zwaarbevochten winst (2-1) op de Colombianen vrijdagavond. Maar dat sterspeler Neymar nu door een zware rugblessure niet meer mee kan doen op het WK, zorgt voor woedende en bezorgde reacties.

‘Neymar breekt rugwervel en is uit het WK,’ kopten de belangrijkste kranten in het gastland van het WK zaterdag.

Groot talent

In de 88e minuut kreeg de spits een knietje in zijn rug van de Colombiaanse verdediger Juan Zuñiga. De Spaanse scheidsrechter Carballo liet de actie onbestraft.

Neymar ging gestrekt en moest met een van pijn vertrokken gezicht per brancard van het veld. In het ziekenhuis constateerden de artsen een gebroken rugwervel. ‘Het is niet zo ernstig dat een operatie nodig is, maar hij zal niet meer kunnen spelen op het WK,’ zei teamarts Rodrigo Lasmar.

Normale actie

Zuñiga noemde zijn knietje in de rug van de Braziliaanse sterspeler een ‘normale actie’. ‘Ik probeerde hem te schaduwen en dacht er niet aan hem te blesseren. Ik verdedigde de kleuren van mijn land,’ zei de international van Colombia na zijn actie. ‘Ik had niet verwacht dat hij een rugwervel zou breken. Dat was echt niet mijn opzet. Neymar is een groot talent,’ verontschuldigde de dader zich.

Maar dat kan veel Brazilianen niet deren. Op sociale media moet de verdediger het ontgelden. Veel boze Brazilianen eisen van de FIFA een lange schorsing van de Colombiaanse verdediger.

Missen

Aanvoerder Thiago Silva van Brazilië was vergevingsgezind: ‘Zuñiga is geen slechte jongen. Op dat moment was hij wel erg onvoorzichtig en had hij beter op een andere, minder gevaarlijke manier een overtreding kunnen begaan,’ zei de maker van het eerste doelpunt. ‘Wij zullen Neymar missen. Het komt er nu op aan als team nog dichter naar elkaar te groeien en nog meer als eenheid op te treden.’

Ook de Braziliaanse president Dilma Rousseff wenste Neymar beterschap. ‘Zoals alle Brazilianen smeek ik vanaf de zijlijn om een zo snel mogelijk herstel van onze ster Neymar,’ zei zij. Brazilië speelt dinsdag in Belo Horizonte tegen Duitsland voor een felbegeerde plek in de finale.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.