sport

Italiaanse ‘Superman’ slaat weer toe tijdens België-Amerika

Door Servaas van der Laan - 01 juli 2014

De FIFA brengt het liever niet in beeld, maar ook tijdens België-Verenigde Staten lukte het een supporter om het veld te betreden. En dit keer ging het om niemand minder dan ‘beroepsrelschopper’ Mario Ferri.

In het dagelijks leven runt de zesentwintigjare Ferri een discotheek in het Zuid-Italiaanse Isernia. Maar als het hem even begint te kriebelen, trekt hij een kostuum aan van de stripheld Superman met daarop een protestleus (of een advies aan de bondscoach) geschreven.

Aandacht vragen

Ferri wil met zijn acties aandacht vragen voor het onrecht van een ander. Welk onrecht maakt niet zoveel uit, als Ferri er maar mee in de schijnwerpers kan staan.

Het liefste doet hij dit in voetbalstadions. Zo betrad hij al eens het veld tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en Italië in 2009, om vervolgens opnieuw te verschijnen bij wedstrijden van de Serie A, Champions League, en met als voorlopig hoogtepunt de halve finale Duitsland-Spanje in Zuid-Afrika.

Volksmenner

Door deze acties heeft Ferri een gevangenisstraf moeten uitzitten en bezit hij een stadionverbod tot aan 2018. Even leek het erop dat hij daarom het voetbal de rug had toegekeerd, want eind vorig jaar verscheen Ferri, bijgenaamd ‘de Valk’ opeens als volksmenner van het ‘Hooivorkenprotest’ dat Italië enkele weken in zijn greep had.

De ‘Hooivorken’ verdwenen weer langzaam van het toneel en Ferri moest weer op zoek naar nieuwe schijnwerpers. Ondanks het stadionverbod vond hij die in Brazilië.

Straatkinderen

Tijdens België-Verenigde Staten verscheen hij weer in zijn vertrouwde Supermanpak. Met de tekst op zijn borst vroeg hij even in één adem aandacht voor kinderen in de Braziliaanse favela’s en het lot van Ciro Esposito, een Napoli-supporter die tijdens de bekerfinale door een neofascistische Roma-fan werd neergeschoten.

Braziliaanse agenten voerden Ferri van het veld. De vraag is waar en wanneer de beroepsaandachtstrekker opnieuw zal opduiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.