sport

Kabinet: de NOS moet open zijn over kosten van eredivisie

Door Tom Reijner - 03 juli 2014

De NOS moet inzage bieden in de rekeningen die jaarlijks worden betaald voor het uitzenden van samenvattingen van eredivisiewedstrijden. Dat de kosten tot nu toe geheim zijn, is onbevredigend.

Dat laat staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) weten aan zijn partijgenoot, Kamerlid Ton Elias, die eerder vragen stelde aan de staatssecretaris over de geheime NOS-rekeningen.

Afspraak

De bedragen die de NOS betaalt zijn vertrouwelijk als gevolg van een afspraak met de eredivisie, schrijft De Telegraaf. Maar dat is niet houdbaar, vindt Elias. Hij wil dat de Kamer ‘de feiten’ kan inzien om zo beoordelen of er al dan niet met honderden miljoenen aan belastinggeld is gesmeten.

Dekker is het daarmee eens, omdat het immers om publiek geld gaat. De staatssecretaris zal de informatie vertrouwelijk aan Kamerleden ter beschikking stellen.

Hij heeft intussen al een factuur opgevraagd bij de publieke omroep. Dat is zeldzaam. ‘Die bevoegdheid gebruik ik weinig, maar ik wil de zaak nu openbreken.’ De Kamer moet volgens hem de controlerende taken kunnen uitvoeren.

Bod

De NOS zelf vindt het prima, blijkt uit een eerste reactie. Directeur Jan de Jong geeft aan dat de omroep voor transparantie is. ‘Wij hebben niets te verbergen. Wij leggen al verantwoording af. De NOS kost de burger in Nederland 1,47 euro per maand en daarvan gaat 60 cent naar sport.’

De omroep zou rond de 20 miljoen per jaar hebben geboden voor de samenvattingen van de eredivisie. Daarmee biedt de omroep zeker het dubbele van wat commerciële partijen SBS en RTL op tafel legden.

Eerder sleepte de NOS ook de uitzendrechten van de kwalificatieduels van het Nederlandse elftal voor het EK 2016 en het WK 2018 binnen. Ingewijden meldden aan elsevier.nl dat ook hier de NOS ‘vele miljoenen’ moet hebben geboden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.