sport

Miljoenentransfer Suárez zorgt voor lachende gezichten in Amsterdam

Door Servaas van der Laan - 07 juli 2014

De Uruguayaanse spits Luis Suárez verruilt deze zomer Liverpool voor FC Barcelona. Aan het transferbedrag van 82 miljoen euro houdt Ajax ook een aardig zakcentje over.

Afgelopen vrijdag hebben FC Barcelona en Liverpool de deal gesloten.

Zonnig dag

De controversiële aanvaller, die vanwege een schorsing de komende vier maanden niet meer in een voetbalstadion mag komen, vertrekt voor 82 miljoen euro naar de Catalaanse hoofdstad.

Daarmee heeft ook Jeroen Slop, financieel directeur bij Ajax, een zonnige dag. Toen Suárez in 2011 voor 26,5 miljoen euro naar Liverpool vertrok, wist de Amsterdamse club een doorverkoopclausule te bedingen.

5 miljoen euro

Volgens ajaxshowtime.com ligt het percentage van die clausule op 6,5 procent. Ajax ontvangt dus 5,33 miljoen euro zonder daar iets voor te hoeven doen.

Hoewel 82 miljoen euro voor een voetballer buiten alle proporties lijkt te zijn, is het niet het hoogste transferbedrag dat ooit voor een speler is betaald. Het noodlijdende Real Madrid stak zich nog dieper in de schulden door respectievelijk 94 en 100 miljoen euro te betalen voor Cristiano Ronaldo en Gareth Bale.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.