sport

Ook Argentinië met veel moeite door op WK na bizarre slotfase

Door Servaas van der Laan - 01 juli 2014

De kleintjes kunnen het maar niet winnen van de groten. Na Chili, Nigeria en Algerije had ook Zwitserland goede kans een groot voetballand te verslaan (Argentinië) maar kwam uiteindelijk toch tekort.

Het had weinig gescheeld of Chili had thuisland Brazilië zaterdag vroegtijdig naar huis gestuurd. Maar uiteindelijk zegevierde de favoriet toch. Hetzelfde verhaal kan eigenlijk worden verteld over Frankrijk-Nigeria, Nederland-Mexico, Duitsland-Algerije en nu ook Argentinië-Zwitserland, al is Zwitserland met de zesde plek op de FIFA-ranking niet echt een klein voetballand te noemen.

Zwak Argentinië

Net als in vorige duels stelden de Argentijnen ook in de Arena Corinthians in São Paolo teleur. Op papier stond er met Lionel Messi, Gonzalo Higuaín, Ezequiel Lavezzi en Angel di María een top-aanval opgesteld, maar de Zwitsers merkten er niet veel van.

Sterker nog; het Alpenland had in de eerste helft de grootste kansen en was op voorsprong gekomen als Granit Xhaka en Josip Drmiç iets secuurder met hun enorme kansen waren omgesprongen.

Doorbraak

De tweede helft liet aanvankelijk een vergelijkbaar spelbeeld zien. De Argentijnse sterspelers deden hun best een doorbraak te forceren, maar het Zwitserse immigrantenteam bleef vrij eenvoudig overeind.

Ook een harde kopbal van Higuaín in de 62ste minuut kon de Zwitserse goalie geen nachtmerries bezorgen. Even later scheerde een schot van Messi net over het Zwitserse doel.

Meer druk

Maar tegen het einde van de wedstrijd zetten de Argentijnen de tegenstander steeds meer onder druk. Zwitserland slaagde er niet meer in om tegenaanvallen uit te voeren, waarmee het wachten was op een Argentijnse goal.

Dat doelpunt kwam niet, althans niet binnen 90 minuten. Messi en zijn mannen kregen een verlenging van dertig minuten om het klusje te klaren, maar de Zwitsers kwamen op karakter en conditie terug in de wedstrijd.

Laatste moment

Beide teams hadden besloten om het kruit voor de laatste minuten te bewaren. Hoewel Zwitserland fitter oogde, was daar opeens Di Maria die op aangeven van Messi de bal in de 118e minuut achter keeper Diego Benaglio schoof.

Blerim Džemaili liet heel Argentinië nog even schrikken door tegen de paal te koppen, maar de Argentijnen ontsnapten. Zwitserland kreeg ook nog een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied maar die kans werd door Shaqiri om zeep geholpen. De Argentijnen mogen zich melden in de kwartfinale waar de winnaar van België-Verenigde Staten wacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.