sport

Zwaarbevochten zege op Costa Rica: Oranje door na strafschoppen

Door Tom Reijner - 05 juli 2014

Het Nederlands elftal heeft zaterdag de halve finale van het WK bereikt. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal versloeg Costa Rica in een zenuwslopende kwartfinale na strafschoppen: 4-3.

Dat was met dank aan de ingevallen doelman Tim Krul. De bondscoach bracht de reservedoelman in de laatste minuut als vervanger in het veld voor Jasper Cillessen, die onlangs nog bekende dat hij nog nooit een penalty had gekeerd. Waar Oranje alle strafschoppen benutte, redde Krul op Bryan Ruiz en Michael Umana.

Zuinig

Voor het eerst op het toernooi startte het Nederlands elftal met drie spitsen. Robin van Persie en Arjen Robben kregen in de voorhoede gezelschap van Memphis Depay, die deze eindronde al naam maakte als superinvaller.

Met een mannetje meer voorin koos Oranje niet massaal de aanval. Het elftal van Van Gaal was zuinig op de bal maar combineerde ook in een laag tempo. Niets weggeven en zelf een kansje benutten. Zo wilde Nederland aanvankelijk Costa Rica verslaan.

Muur

Van Persie kreeg na 22 minuten een prachtige mogelijkheid om zijn ploeg een stuk gemakkelijker te maken. Op aangeven van Depay schoot de spits echter op Keylor Navas. Deze uitstekende doelman van Costa Rica voorkwam even later ook dat Depay de score opende. Hij had vlak voor rust ook nog antwoord op een goed genomen vrije trap van Wesley Sneijder.

Met dank aan keeper Navas kon Costa Rica zich blijven beperken tot verdedigen. Dat lukte lang heel aardig, omdat Nederland de muur van de Midden-Amerikanen niet kon slechten.

Gevaarlijk

Nederland was een lange tijd pas gevaarlijk als Robben in balbezit kwam. De snelle aanvaller was vaak alleen maar met een overtreding af te stoppen. Hij kreeg weinig hulp van Van Persie, die vaak buitenspel stond en een weinig scherpe indruk maakte. Van Gaal hield echter vertrouwen in zijn aanvoerder en liet hem de volle 120 minuten staan.

Pas in de slotfase van de reguliere speeltijd kreeg Oranje de tegenstander echt aan het wankelen. Sneijder raakte de paal en Van Persie strandde op keeper Navas. De aanvoerder maaide ook nog eens over de bal toen Sneijder hem vrij voor het doel zette.

In blessuretijd raakte hij van dichtbij de lat. Costa Rica hapte naar adem, ook in de verlenging. Maar zelf met spits Klaas-Jan Huntelaar voor verdediger Bruno Martins Indi wist Oranje geen beslissing te forceren.

Kans

Even leek Costa Rica zelfs in de extra tijd nog winst te grijpen. Invaller Marcos Urena stuitte op keeper Cillessen. In de aanval daarop schoot Sneijder op de lat.

Toen beseffte ook Van Gaal dat strafschoppen onvermijdelijk waren. Hij bracht Tim Krul voor Cillessen. Het bleek een meesterzet, want Krul stopte twee strafschoppen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.