Reacties op de stelling

‘De Brexit is een van de etterende symptomen van het falen van de Europese politici’

Door Webredactie - 21 september 2018

De EU kan niet leven met het plan dat de Britse premier May meenam naar de EU-top. Voorlopig stevent Europa dus af op een harde Brexit. Wij vroegen u of de EU niet te hard is tegenover het Verenigd Koninkrijk.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

 

Antonius Smit

Ik heb het gevoel dat de EU het de Britten zo lastig mogelijk maakt. Die hoge prijs moet voorkomen dat geen enkel EU-lid ooit nog zal overwegen om de EU te verlaten. Heb er geen lekker gevoel bij.

Ton Kuijper

Eens met de stelling en verwacht niet het gebeurt.

Volgens mij wil de EU de Britten zoveel mogelijk schade toebrengen als straf dat ze hun soevereiniteit terug te willen. Dat er daardoor grote schade ontstaat voor de EU landen zelf is van ondergeschikt belang, het mag véél kosten om de macht van ‘Brussel’ over de EU landen veilig te stellen.

De grote nachtmerrie van de ondemocratische EU is dat de Britten er beter van worden. Stel je voor, dat zou anderen eens op gedachten kunnen brengen.

Het moet duidelijk zijn voor alle EU leden dat na uittreding slechts hel en verdoemenis wacht, zodat ze zich slaafs zullen blijven gedragen.

Bij een harde Brexit gelden WTO regels voor handel, chaos is niet nodig als men tijdig maatregelen neemt. Met goede IT zijn stapels papieren en stempels niet nodig. Probleem is wel dat de WTO niet voorziet in diensten.

Maar waar een wil is is een weg, die wil is er niet in ‘Brussel’.

Albert Schuitemaker

De EU heeft solidariteit hoog in het vaandel, mits je je hand niet tegen Brussel opsteekt. Het VK heeft op democratische wijze een besluit genomen en dat heeft de EU te respecteren. Opeens is er dan van solidariteit geen sprake meer. De moraalridders, Timmermans en Juncker voorop, kunnen het niet verteren dat iemand een andere weg wil bewandelen. De UK betaald niet alleen een netto bijdrage aan de EU, de UK betaald ook keurig meer dan 2% aan de Navo. Zeer solidair omdat de andere landen van Europa dat niet doen. Onze veiligheid door Britse ponden en Britse belastingbetalers. Twee maal heeft de UK Europa bevrijd, met bloed zweet en tranen. Het waren niet de Duitsers, Italianen of de Fransen, laat staan Albanië die nu lid moet worden van de EU . Loyaliteit en solidariteit worden zo overboord gekieperd al het Brussel niet uitkomt. De UK verdient een elegante oplossing. En wat is er fout aan toegeven, het laat zien dat de EU grootmoedig kan zijn. Dat is toch een eigenschap die elke burger moet aanstaan.

Twan Hendriks

Wanneer Nederland schade lijdt door een harde Brexit is dat ook mede de schuld van Rutte. Rutte en Nederland hebben het VK veel te weinig gesteund in de terechte Britse kritiek op het EU beleid.

Of de EU zich minder hard opstelt is aan de EU. Ik zie niet dat Rutte zich hard maakt voor een soepelere exit. Waarschijnlijk zal de schade in Nederland hem worst wezen. Gezien de schade die hij zelf aanricht hier, zijn de schade van Brexit waarschijnlijk peanuts.

Frits W. van Dijk

De Brexit is een van de etterende symptomen van het falen van de Europese politici. De grondgedachte achter de EU is prachtig, maar deze politici hebben er een potje van gemaakt. Door ongeneeslijk ongeschikte landen tot de euro toe te laten, is dit een zieke valuta geworden, die voortdurend gepamperd moet worden. En het opereren van de EU op de verdere hoofdzaken is bedroevend. Ik heb wel eens het idee dat het alleen wordt voortgezet als baantjes-perspectief voor politici na de houdbaarheidsdatum. Dit alles op onze kosten. Wat er nog goed gaat is dankzij de presterende Europese burgers en ONDANKS het politieke circus.

P. Van der Gaast

Nederland heeft al vanaf het begin(tijdens vorig kabinet) een veel te relaxte houding aangenomen. Het Nederlands belang had gevergd, dat wij ofwel alles op alles hadden moeten zetten om de uitslag van het Brexit-referendum te beïnvloeden ofwel het uitschrijven daarvan moeten voorkomen. Onze diplomatie heeft gefaald. Nederland had ervoor moeten zorgen, dat er ofwel een EU met het UK blijft, ofwel een oplossing komt waarbij de handel tussen het VK en Nederland en de EU niet geraakt wordt. Geen van beide lijkt nu gerealiseerd te gaan worden. Geloof maar niet: we konden er niets aan doen. Er zijn in de geschiedenis van ons land vele voorbeelden geweest waarbij wij fors geïntervenieerd hebben in de binnenlandse aangelegenheden van het Verenigd Koninkrijk. We hadden ze in 1688 nodig om de zonnekoning in bedwang te houden, in 1940 ivm de Duitsers, net zoals we ze nu nodig hebben om Europa te managen op een manier waaronder de economie niet te lijden heeft. Dat Rutte ook bij de laatste gelegenheid de arme May liet vallen, is omdat hij door zich samen met de andere regerinsleiders te profileren zijn kansen op de baan van Tusk behoudt
en Ollongren op die van Timmermans. De overkomst van het VK ontvluchtende bedrijven zal als een triomf gepresenteerd worden,
maar de ruimtelijke congestie is nu al niet te behappen en zal de vraaguitval niet compenseren. Onze koning en de Raad van State moeten Rutte cs bij z’n lurven grijpen, net als ooit onze Koningstadhouder willem III deed met de Witt .

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.