Stelling van de dag

‘De NPO kan prima door op twee zenders…’

Door Fleur Verbeek - 06 september 2018

Er gaat alsnog 40 miljoen euro extra naar de publieke omroep. Het kabinet en de NPO ruziën al bijna een jaar over geld. Maar Rutte III gaat nu alsnog overstag en maakt een zak geld over.

Dat meldt De Telegraaf donderdag.

NPO start PlusKijkers zouden altijd moeten betalen voor de programma’s die ze willen zien, betoogde Arendo Joustra eerder.

In november vorig jaar werd duidelijk dat de reclame-inkomsten bij de publieke omroep flink teruglopen. Er dreigde een gat in de begroting van 62 miljoen euro.

De NPO waarschuwde daarna dat als het kabinet niets zou doen, er flink in het aantal afleveringen van programma’s als Andere Tijden zou worden gesneden.

Mediaminister Arie Slob van de ChristenUnie eiste eerder nog dat de NPO zelf voor het gat in de begroting zou opdraaien. Commerciële media hebben immers hetzelfde probleem. Nu gaat hij samen met de NPO ‘een plan maken voor de toekomst, waarbij ook het structurele gat in de begroting wordt meegenomen’.

Groot aantal dure reisprogramma’s

Critici uitten de afgelopen maanden vooral kritiek op de grote hoeveelheid dure reisprogramma’s van de NPO. Daarvan komen er alleen maar meer bij: voor WNL gaat Rick Nieman op reis en Tom Egbers gaat een reisprogramma maken voor de NTR.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de media. De NPO zal hierbij een manifest presenteren waarin ze vragen om nog 22 miljoen euro extra bovenop de toegezegde 40 miljoen.

Wat vindt u? Is het terecht dat de NPO extra geld krijgt? Of moet er juist gesneden worden in het budget van de publieke omroep? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.