Reacties op de stelling

‘De tabaksindustrie verplicht niemand om deze genotsmiddelen te kopen’

Door Webredactie - 24 september 2018

Is roken de eigen verantwoordelijkheid van de roker? Of mag de industrie aangepakt worden omdat het jarenlang getracht heeft de bevolking tot roken te verleiden? Dat was de stelling die we u voorlegden vanochtend. Veel bijval, maar toch ook zo nu en dan een tegengeluid. Lees hierbij een samenvatting van de reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

 

Anthony Boerma

Daar ben ik het volkomen mee eens. Verder vind ik de stelling dat roken “de ergste verslaving is” ook bijzonder overdreven. Na een paar dagen is het ergste voorbij en ik kan dat ( helaas) weten. Het is inmiddels zo lang bekend dat het schadelijk is dat het echt je eigen verantwoordelijkheid is.

Cyril Wentzel

Ik rook niet. Ben wel voor vrijheid, dus zeker ook voor vrijheid om te roken. Vrijheid staat in NL zwaar onder druk.
We moeten vechten tegen de staatsbetutteling. Hulde aan Elsevier dat dit op de agenda wordt gezet.
Tegenkrachten aan de Orwelliaanse gezagsrakkers die ons willen onderwerpen. Geen vrijheid, geen autonomie, geen keuzevrijheid, geen handelingsvrijheid.
Je ziet hoe het van kwaad tot erger gaat: eerst nationaliseren ze de gezondheidszorg. Dan is dit een basis (excuus) om verregaande beperkingen van zelfbeschikking op te leggen. En natuurlijk hanteren ze zelf een wanconceptie van “vrijheid”, evenals vrije wil en “verslaving”.

Jan Bossema

Ik heb me nooit verplicht gevoeld om te roken. Ik heb wel heerlijk genoten van diverse soorten rookwaar dat niet voor niets een genotsmiddel heet. Toen ik vond dat het tijd werd om met deze gewoonte te breken heb ik dat gedaan. Ik zag en zie roken inderdaad als een eigen verantwoordelijkheid. De tabaksindustrie levert genotsmiddelen maar verplicht niemand om dat ook te kopen. Ik vind het ronduit ridicuul en een enorme geld verspilling om hier een rechtszaak van te maken

Eva Kellerman

Inderdaad, rokers kennen en weten de consequenties. Dus voor 100% eigen verantwoordelijkheid.

Frits W. van Dijk

Uiteraard is wel/niet roken je eigen verantwoordelijkheid. Maar voor velen is niks hun verantwoordelijkheid en daar moeten anderen dan maar voor opdraaien. Het verwijderen van deze rechter is krankzinnig. Je vraagt je werkelijk af waar het met de “Funny Farm” Nederland heen gaat. Ik hoor er al lang niet meer bij!!

Sander van der Zwaan

Volgens verschillende onderzoeken is de verslavende werking van nicotine is vergelijkbaar met stoffen als heroïne en cocaïne. Jeugd van 12 of 15 kunnen dat niet voldoende goed inschatten, tot 20 jaar kun je die ‘eigen verantwoordelijkheid’ niet geven. Wat mij betreft prijs pakje omhoog naar 15-20 euro zoals in Australië.

Jos Merks

Zeker niet ieders eigen verantwoordelijkheid. Niet rokers worden in de slechte gewoonte meegesleurd. Kan niet eens fatsoenlijk op een terrasje gaan zitten. De rook gaat altijd mijn kant op lijkt het wel. Slecht voorbeeld voor de kinderen en slecht voor de gezondheid. Uiteindelijk mogen wij er allemaal voor betalen.
Zou jet het niet meer zien, dan zijn er ongetwijfeld minder personen, die er aan beginnen.
Wat mij betreft moet het helemaal de wereld uit.
Maar onze overheid heeft en bord voor de kop. De overheid stimuleert drugs met haar gedoogbeleid en wellicht in de toekomst zelfs zonder gedoogbeleid.

J. Roovers

Ik heb zelf gerookt; ben daar zelf aan begonnen. Ben er ook weer zelf mee gestopt toen ik het genoeg vond. Dus…….helemaal mijn eigen verantwoordelijkheid t.a.v. van mijn handelen. Ficq is m.i. alleen op geld uit. Dat mag, maar trap er niet in!

Joop Jacobs

Natuurlijk is dat ieders eigen verantwoordelijkheid, je doet het of je doet het niet. Niemand dwingt je ertoe.
Onbekend met de kwalijke gevolgen begon ik ook te roken toen ik 16 was. Maar een aantal jaren later toen mij duidelijk werd hoe schadelijk roken is, ben ik er natuurlijk mee gestopt en dat kan iedereen.

Foppe Oldenburger

Blijkbaar mag alleen een rechter die tegenstander van roken is een oordeel vellen over roken. Al dan niet roken is ieders eigen verantwoordelijkheid. Zo langzamerhand weet iedereen dat roken slecht is voor longen, bloedvaten, huid, tanden en hersenen. Wil men tot een volledig verbod op het roken van sigaretten, pijp of sigaren komen dan moet onze volksvertegenwoordiging dat besluiten. Opvallend is dat mevrouw Ficq het nooit heeft over het gevaar voor de gezondheid van het roken van hash. Blijkbaar is dat erg gezond voor longen, bloedvaten en hersenen.

Tarac van Heel

Toen ik begon met roken (1963) was dit heel normaal en zelfs gebruikelijk. Tijdens mijn periode in militaire dienst zaten sigaretten gewoon bij de noodrantsoenen.
Na 50 jaar minimaal een pakje per dag te hebben gerookt ben ik er van de ene op de andere dag mee gestopt, niet vanwege de “gezondheid” maar puur omdat ik het zat was om kapitalen (ca. euro 3500 per jaar) in rook te zien opgaan.
Iedereen moet vrij zijn om te kunnen roken en om te kunnen stoppen als hij/zij dat wil, daar is geen wet of iets dergelijks voor nodig.

Henk Dorst

Veel kinderen beginnen al tussen hun 12e en 14e levensjaar te roken. Ik vind het te gemakkelijk om dat af te doen als eigen verantwoordelijkheid. Deze kinderen beseffen vaak onvoldoende wat de gevaren zijn en overzien niet de consequenties. Daarom is het belangrijk om de strijd tegen het roken en de belanghebbenden met alle middelen te voeren. Er is al teveel kapot gemaakt door die troep.

Marjoline van der Jagt

Diegenen die roken zijn zelf voor de verleiding bezweken, maar ze zijn wel verleid. Gegeven de risico’s, is het helemaal niet erg als beschermers tussen hen en hun verleiders in komen te staan. Zo sterk staat iedereen namelijk niet altijd in de schoenen. Zij wegen niet per sé altijd analytisch – voordat zij zich hebben laten verleiden – echt alle voor/nadelen goed af. Zij kunnen door omstandigheden ook kwetsbaar zijn, b.v. door persoonlijke moeilijkheden, of omdat ze nog kind zijn, of door druk van buitenaf. Verleid worden om te roken kan in een moment gebeuren, de gevolgen kunnen levenslang zijn.

Ronald Mondriaan

Heb zelf vroeger gerookt, achteraf natuurlijk onverstandig maar je was jong en de meeste vrienden rookten ook.
Gelukkig ben ik jaren geleden gewoon van de een op andere dag gestopt, achteraf een goede beslissing.
Om de tabaksindustrie de schuld te geven dat ik ben gaan roken, dat gaat me te ver het was een beslissing waarschijnlijk meer uit nieuwsgierigheid om er mee te beginnen en het was een wel overwogen besluit van mezelf om
er mee te stoppen.
Alleen het meeroken met iemand heden ten dage, ja daar heb ik echt geen zin.
Met het standpunt van advocate B.Ficq ben ik niet mee eens om de tabaksindustrie in deze van mijn vroegere rookgedrag en het beginnen van het roken de schuld te geven.
Iedereen weet tenslotte dat roken gewoon levensgevaarlijk is en dat het zijn/haar eigen verantwoordelijkheid is als je hier aan begint.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.