Stelling van de dag

‘EU moet soeverein Hongarije met rust laten…’

14 september 2018

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft gestemd vóór een strafprocedure tegen het Hongarije van premier Viktor Orbán. Volgens europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks), die was aangesteld om het Hongaarse regeringsbeleid te onderzoeken, legt Orbán de democratische rechtsstaat en de vrije pers aan banden.

In haar rapport schrijft Sargentini dat Orbán media benadeelt die kritisch op hem zijn, bevriende rechters benoemt en (EU-)subsidies uitdeelt aan familie, vrienden en bekenden. Ook het asielbeleid van Hongarije – het land liet een hek bouwen en benadrukte diverse malen geen islamitische immigranten toe te laten – wekt weerzin in Brussel, dat nu dus wil overgaan tot artikel 7, de ‘atoombomprocedure’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hongarije naar Europees Hof om stemmingsuitslag aan te vechten

Hoewel slechts 448 van de 750 europarlementariërs woensdag instemden met het in gang zetten van de zogenoemde artikel 7-procedure, die kan leiden tot het ontnemen van Hongarijes stemrecht in Brussel, ziet het Europees Parlement dat aantal als de benodigde tweederde meerderheid. De 48 onthoudingen worden niet meegerekend, tot onvrede van Orbán, die om duidelijkheid gaat vragen bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Mocht het Hof zijn bezwaren terzijde schuiven, dan is er nog een lange weg te gaan voordat artikel 7 daadwerkelijk kan worden ingeroepen. Daar moeten namelijk alle andere 27 EU-lidstaten eerst mee instemmen, wat naar verwachting niet gaat gebeuren. Polen – dat zelf steun kreeg van Hongarije toen de Europese Commissie wilde overgaan tot de strafprocedure tegen dat land – en wellicht ook Italië zullen de Hongaren vermoedelijk steunen.

Regering-Orbán verontwaardigd: ‘EU veroordeelt heel land en zijn volk’

Orbán en zijn regering zijn verontwaardigd over de gang van zaken. ‘Vandaag veroordeelt de Europese politiek niet alleen een regering, maar een land en zijn volk,’ aldus de Hongaarse premier eerder deze week. Minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto sprak van de ‘kleingeestige wraak van pro-migratie-politici’.

Sargentini en andere parlementariërs die vóór de strafprocedure stemden, verdedigen hun keuze door te zeggen dat Hongarije miljarden uit Brussel ontvangt, en dus de ‘Europese waarden’ moet respecteren. Orbán vindt dat de Europese Unie de soevereiniteit van zijn land schendt, en zich niet moet bemoeien met wat hij interne aangelegenheden noemt.

Wat is uw mening hierover? De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.