Stelling van de dag

‘Verdubbeling straf in probleemwijken is discriminerend…’

19 september 2018

De VVD wil dat criminaliteit in probleemwijken dubbel zo hard wordt bestraft om de ‘mislukte’ integratie in stadswijken te lijf gaan. De partij wil dat het kabinet zogenoemde getto’s gaat selecteren, waar meer dan de helft van de inwoners van niet-westerse afkomst is, het gemiddelde opleidingsniveau laag ligt en waar hoge criminaliteits- en werkloosheidcijfers zijn. Die wijken moeten dubbel zo hard worden aangepakt.

Partijleider Klaas Dijkhoff heeft naar eigen zeggen inspiratie geput uit wetgeving in Denemarken, schrijft het AD woensdagochtend. Dat land lanceerde een half jaar geleden een sociaal experiment met als doel: in 2030 geen getto’s meer. De centrum-rechtse regering onder leiding van premier Lars Løkke Rasmussen heeft 22 wijken geselecteerd waar ‘parallelle samenlevingen‘ zijn ontstaan, met veel niet-westerse immigranten die vasthouden aan hun eigen gebruiken en slecht integreren.

Ook lessen ‘democratische waarden’ voor inwoners ‘verlichtingswijken’

Meer over het Deense experiment om getto’s te lijf te gaan: Radicale aanpak moet nationale identiteit beschermen

Ook grote steden in Nederland hebben zulke wijken, aldus Dijkhoff: ‘Ik zou het verlichtingswijken willen noemen, want dat is wat mensen in die wijken niet hebben doorgemaakt.’ Volgens de fractieleider houden in sommige wijken mannen hun vrouwen thuis, leren kinderen tot hun vierde geen Nederlands en hebben vrouwen geen vrije partnerkeuze.

Behalve strafverzwaring voor criminelen uit zulke wijken, wil Dijkhoff via verplichte lessen over ‘democratische waarden en tradities’ de integratie verbeteren. Daarnaast wil hij dat peuters verplicht naar het kinderdagverblijf gaan om ze de Nederlandse taal en cultuur te leren. Wie niet meedoet, kan het recht op de kinderbijslag of uitkering(en) kwijtraken: ‘Het gaat mij niet om bestraffen, maar mensen verheffen.’

‘Soms minder liberale middelen gebruiken om doel te bereiken’

Lees deze column van Gerry van der List

Zet het bier alvast koud, Klaas Dijkhoff komt weer tof doen

Dijkhoff realiseert zich dat het plan op gespannen voet staat met de liberale signatuur van de VVD: ‘Soms moet je minder liberale middelen gebruiken om een doel te bereiken.’

Is zo’n paardenmiddel inderdaad nodig om segregatie en criminaliteit in sommige stadswijken aan te pakken? Of is het harder straffen van criminelen uit een achterstandswijk in strijd met het gelijkheidsbeginsel? Praat mee! Onze stelling van de dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.