Lezersreacties

‘Volle werkweek en minder reces’

Door Webredactie - 04 september 2018

Vijftien weken reces voor hardwerkende Kamerleden is meer dan verdiend? Dat ziet u over het algemeen toch anders. Hieronder enkele reacties op de stelling van de dag.

Petra R.M. Thomas schreef:

Ik ben een ondernemer en werk 7 dagen per week en begin om 06:00h ’s morgens en ga door tot ongeveer 19:00h. Daarna nog vaak buiten de deur een bespreking. Vakantie ken ik niet en van werken word ik niet moe ondanks mijn 67 jaar. Werken vind ik een genot en zie het ook niet als werk. Het is beschamend, vind ik, dat de Kamerleden zolang reces (gewoon een deftig woord voor vakantie) hebben. Ieder jaar komt dit weer ter sprake en steeds is het excuus dat ze deze tijd vooral gebruiken om “het land” in te gaan en met “burgers” te spreken. Ja, op een zeilboot op de Friese meren en lunchen in leuke restaurantjes met je mede-pluche-zitters. Sorry ik kan het niet anders zien.

Carel DeKadt schreef:

Dit probleem is niet alleen in Nederland. Ook in de VS, in het Congres, wordt al jaren dit punt besproken. Veel burgers aldaar klagen er ook al jaren over. Aldaar is het systeem van herkozen worden de reden dat Congresleden continu heen en weer moeten reizen van en naar hun district. Het is een ongewenste situatie die veel tijd wegneemt van het werk waar ze voor gekozen zijn. Reces wordt daar veel voor gebruikt.

Hier in Nederland speelt dat niet. Wel speelt de manier waarom Kamerleden zo weinig tijd hebben om hun werk te doen. Natuurlijk begint het met een volwassen werkweek: minimaal 5 dagen! per week vergaderen, overleggen en reguleren is de primaire taak van een parlementslid. Niet alleen plenair (in het parlement) maar ook in de fractie, en in commissies. Feitelijk moeten Kamerleden zo veel mogelijk werk uit handen genomen worden door de staf. Kamerleden dienen 100% met hun werk bezig te zijn en niet in allerhande administratieve zaken die door medewerkers dienen te gebeuren.

Men wordt uitstekend betaald (rond een ton per jaar en vaak meer), dus is een VOLLE werkweek volstrekt normaal. Het Parlement dient minimaal 5 dagen per week open te zijn en niet 3 zoals nu. Het is een absurde situatie. Dus: volle werkweek (en zelfs in het weekend vergaderen indien nodig), minder reces en meer taken naar de staf. Moet kunnen lijkt mij.

Dirk Floor schreef:

Ook ik vind de vakantieperiode voor Kamerleden wel erg lang vergeleken met de gemiddelde werknemer in Nederland. Als je personeel te kort komt, moet de partij er maar voor zorgen dat er wat bij komt en de werkdruk wat minder kan worden. De gemiddelde ondernemer maakt ook veel meer uren dan 8 uur per dag en heeft ook niet zo veel vrije tijd. En vaak is het inkomen dan ook nog eens stukken minder.

Henri Ghysen schreef:

Een goed functionerend Kamerlid is veel tijd kwijt met het voorbereiden op vergaderingen, het lezen van allerlei stukken en het onderhouden van contacten met – bij voorkeur – vele burgers maar ook met al die pressiegroepen die uitsluitend voor de eigen parochie preken. Dat kost veel tijd, afhankelijk van de mate van inzet. Vaste werktijden zijn er niet, en ik kan mij voorstellen dat 80 uur per week worden gemaakt. Een brede oriëntatie kost veel tijd.

Dit gezegd hebbend kan ik mij niet aan de indruk onttrekken, dat er veel Kamerleden zijn, die niet al te moe worden en vooral dienen als stemvee in de TK.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.