Stelling van de dag

‘Zwaar misdrijf? Dan verblijfsvergunning inleveren…’

Door Webredactie - 18 september 2018

Om uitzetting te voorkomen, heeft een rechter de Afghaanse asielzoeker Zaman S. (38) veroordeeld tot een lichtere straf. S. verkrachtte in 2016 een licht verstandelijk gehandicapt meisje van 18.

Dat meldt De Telegraaf dinsdag.

S. hing een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd. Hij verkrachtte het meisje in 2016 toen zij de winkel bezocht waar hij werknemer was. Met een smoes lokte hij haar het magazijn in.

Maar de rechtbank van Amsterdam vindt dat de straf er niet toe mag leiden dat S. kan worden uitgezet. De Afghaan is daarom veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden.

‘Deze man staat in ons land straks, onbehandeld en korter gestraft dan wanneer hij geen verblijfsvergunning had, weer op straat,’ reageert Richard Korver, advocaat van het slachtoffer,  in de krant.

Vader Sjonnie ziet de Afghaan het liefst vertrekken uit Nederland. ‘Verblijfsvergunning afpakken en het land uitgooien, zou ik zeggen. Misschien is dit in zijn land normaal, maar hier niet. Wie weet hoeveel vaker dit is gebeurd? Hij komt er zó makkelijk vanaf. Als dit ons rechtssysteem is, dan zou je haast eigen rechter gaan spelen.’

Wat vindt u? Moet een rechter het verliezen van een verblijfsvergunning mee laten wegen bij een ernstig misdrijf als verkrachting? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.