Stelling van de dag

‘Boris van der Ham zou ideale D66-leider zijn…’

Door Webredactie - 09 oktober 2018

Nadat Alexander Pechtold zaterdag zijn vertrek aankondigde, maakt D66 vandaag bekend wie zijn (voorlopige) opvolger wordt. Hoewel Pechtold in zijn toespraak zei dat hij ‘tijd voor een nieuwe generatie’ is, is het ook mogelijk dat een oudgediende als Pia Dijkstra of Paul van Meenen gaat fungeren als tussenpaus.

Waarschijnlijker is het dat een van de ‘jonge gasjes’ de nieuwe partijleider wordt, schreef Eric Vrijsen zaterdag al na het D66-congres. Dan valt de keuze waarschijnlijk op een van de mannen die onlangs werden geportretteerd in Elsevier Weekblad. Kansrijk zijn de nieuwe Kamerleden Jan Paternotte en Rob Jetten, plus de D66’ers die in 2017 werden herkozen Sjoerd Sjoerdsma, Steven van Weyenberg en Kees Verhoeven.

Lees dit stuk uit het weekblad over de ‘jonge gasjes’

Brutaal en zelfverzekerd: Dit zijn de ‘harde jongens’ van D66

Op sociale media wordt de naam van Boris van der Ham veelvuldig genoemd. Het lijkt er niet op dat hij vanmiddag naar voren wordt geschoven, omdat hij niet op de kieslijst stond voor de Tweede Kamerverkiezingen. Wel is hij in de laatste peiling van Maurice de Hond favoriet om lijsttrekker te worden voor D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. 20 procent van de ondervraagden ziet in hem de beste kandidaat.

 

 

Van der Ham hekelt afschaffing referendum

Van der Ham is groot voorstander van referenda, terwijl op aandringen van D66 juist het raadgevend referendum werd afgeschaft. Uit onvrede daarover vormde een groep kritische partijleden onder leiding van Van der Ham de actiegroep Opfrissing, om burgers meer inspraak te geven.

Als Kamerlid was Van der Ham in 2005 nauw betrokken bij het initiatiefvoorstel voor het raadgevend referendum. Dat werd uiteindelijk aangenomen in 2013. Ook werd zijn motie om het verbod op godslastering aangenomen, maakte hij zich sterk voor de aanpassing van de winkeltijdenwet (meer vrijheid voor gemeenten om te beslissen over koopzondagen) en leidde een ander initiatiefvoorstel van Van der Ham ertoe dat bij de formatie van 2012 de koningin geen rol meer speelde.

Hoewel de kans groot is dat D66 vanmiddag een van bovengenoemde ‘jonge gasjes’ of een oudgediende als Pia Dijkstra als (voorlopige) nieuwe leider presenteert, wordt Van der Ham door velen gezien als de uitgelezen kandidaat om de partij haar oorspronkelijke democratische karakter terug te geven. Wat vindt u? Praat mee! Onze stelling van de dag luidt:

Wie is Boris van der Ham?

Boris van der Ham (Amsterdam, 29 augustus 1973) is sinds zijn vijftiende lid van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Van 1997 tot 1998 was hij vicevoorzitter en van 1998 tot 2000 landelijk voorzitter van de Jonge Democraten.

Van der Ham koos ervoor om zich in september 2012 niet verkiesbaar te stellen. Bij zijn vertrek uit de Tweede Kamer werd Van der Ham benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Na de politiek richtte van der Ham zich op zijn communicatiebedrijf genaamd ‘Hamled’. Daarnaast bekleedt hij diverse bestuurlijke functies, zo is hij lid van het dagelijks bestuur van VNO-NCW. Op 24 november 2012 werd Van der Ham gekozen tot voorzitter van het Humanistisch Verbond voor atheïsten, agnosten en vrijzinnigen. In 2015 maakte hij voor omroep Human, samen met documentairemaaktster Dorothee Forma, de film Onder

Ongelovigen over de vaak positie van afvalligen binnen de islam.

 

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.