Stelling van de dag

‘Merkel had meteen moeten opstappen…’

Door Webredactie - 30 oktober 2018

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte gisteren bekend dat zij in december niet verkiesbaar is als partijleider. Na de verkiezingen in 2021 keert ze niet terug in de Bondsdag of als bondskanselier.

Daarmee komt een einde aan achttien jaar leiderschap van de conservatieve CDU en dertien jaar waarin Merkel als bondskanselier aan het hoofd stond van Duitsland.

Het verzet tegen Angela Merkels opendeurbeleid wordt aangevoerd door deelstaat Beieren. Hoe kan het dat deze rijke Zuid-Duitsers zo’n stempel op de Bondsrepubliek drukken?

Dat deed ze nuchter, gereserveerd en betrouwbaar. Ze loosde Duitsland en Europa door de crisis en bleef een stabiel anker in Europa tijdens de Brexit en de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump. ‘Daarom kozen de Duitsers haar keer op keer,’ zegt historicus Marja Verburg dinsdag in het AD.  In 2017 riep zakenblad Forbes Merkel zelfs uit tot machtigste vrouw ter wereld.

Maar Merkel liet tijdens haar lange regeerperiode – bijna onvermijdelijk – ook een aantal steken vallen. Zo werd haar uitspraak ‘Wir schaffen das’ (wij krijgen het voor elkaar, red.) uit 2015 het symbool voor de Duitse Wilkommenskultur en nam Duitsland een duizelingwekkend aantal van 1,6 miljoen migranten op. Ook de Energiewende kwam haar op veel kritiek te staan. Na de kernramp in de Japanse regio Fukushima in 2011 besloot zij dat alle kerncentrales in Duitsland voor 2022 dicht moesten en dat het land moet overschakelen naar duurzame energie. Tv-zender Welt berekende in 2016 al dat dat tot aan 2025 het astronomische bedrag van 520 miljard euro kost, omgerekend zo’n 25.000 euro per Duits gezin met vier leden. ‘Hierdoor wordt geen gram minder CO2 de atmosfeer in geblazen,’ waarschuwde Hans-Werner Sinn, een van de bekendste economen van Duitsland in juni dit jaar.

Wat vindt u? Is het voor de politieke stabiliteit in Europa verstandig als Merkel aanblijft tot het eind van haar regeerperiode in 2021 of moet zij haar conclusies trekken uit de nederlaag voor het CDU bij de deelstaatverkiezingen in Hessen en meteen opstappen? Praat mee! De Stelling van de dag is:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.