Stelling van de dag

‘Europa, volg Trump en pak expansief China hard aan…’

Door Webredactie - 16 oktober 2018

De premier van China, Li Keqiang, is op een tweedaags bezoek in Nederland. Gisteren werd hij op het Binnenhof ontvangen door premier Mark Rutte (VVD), ’s avonds dineerde hij met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het bezoek is vooral bedoeld om de handel tussen Nederland en China een impuls te geven.

Li Keqiang is naar eigen zeggen naar Nederland gekomen om ‘onze langlopende vriendschap te vernieuwen en te verbeteren’, maar in Chinese media spreekt hij vooral over de nieuwe zijderoutes die China over land en zee aan het aanleggen is. Ook heeft de groeiende Chinese middenklasse volgens hem behoefte aan goederen van hoge kwaliteit, onder meer uit Nederland.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De regering ontvangt de delegatie uit China met open armen, vooral vanwege de financiële belangen: de export naar China is met 11 miljard euro fors, maar de import uit China is met 36 miljard euro nog veel groter.

China breidt invloedssfeer uit via buitenlandse investeringen

Via buitenlandse investeringen wil China zijn invloedssfeer in Europa, maar vooral ook in Azië, Afrika en Latijns-Amerika in rap tempo uitbreiden. Dat is niet zonder risico, waarschuwt Jelte Wiersma: het land wordt geleid door de Communistische Partij van de dictatoriale president Xi Jinping, die het niet zo nauw neemt met individuele vrijheid en mensenrechten. Hij is erop gebrand in het Westen strategische bedrijven en infrastructuur te kopen. Bovendien krijgen jonge Chinezen volop kansen om hier te studeren, en de opgedane kennis door te sluizen naar hun thuisland.

Arendo Joustra: Het gaat een keer goed mis met China

Lees de analyse van Jelte Wiersma: Standvastigheid is vereist tegen expansief China

In combinatie met zijn sterke leger kan China met al zijn kennis en kapitaal in rap tempo landen koloniseren, vreest bijvoorbeeld de Amerikaanse president Donald Trump. Daarom stelt hij importheffingen op Chinese goederen in en weert hij China uit strategische sectoren. Europa kan daar volgens Wiersma een voorbeeld aan nemen, maar dan zal het kortstondig financieel gewin moeten opgeven.

Wat vindt u? Is het expansieve China een reële bedreiging voor het Westen, of valt dat wel mee en moeten Nederland en Europa de handel met de Chinezen gewoon intensiveren? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten bij de nieuwe rubriek Lezersreacties. Let op: dit geldt alleen voor reacties die onder de volledige eigen naam worden geplaatst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.