Stelling van de dag

‘EU moet geen wapens meer leveren aan Saudi-Arabië…’

Door Webredactie - 18 oktober 2018

De Tweede Kamer vindt dat de Europese Unie (EU) de verkoop van wapens aan Saudi-Arabië moet stopzetten, omdat dat land vermoedelijk achter de moord op journalist Jamal Khashoggi zit. Rutte moet daar bij de andere EU-lidstaten op aandringen bij de EU-top (vandaag en morgen in Brussel), vindt een Kamermeerderheid.

Gisteren stemde de Kamer over een motie van GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik om geen wapens meer te verkopen aan Saudi-Arabië. Nederland levert al bijna geen materieel meer aan dat land, maar de wapenleveranties van onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje gaan nog wel ‘onverminderd door’, aldus Van Ojik.

Alleen VVD, SGP en Forum stemmen tegen motie

Behalve VVD, SGP en Forum voor Democratie stemden alle partijen in met de motie, waarin Rutte wordt verzocht bij de eerstvolgende EU-top de andere regeringsleiders aan de wapenleveranties aan de Saudi’s een halt toe te roepen. Ook wil Van Ojik dat de premier daar pleit voor een ‘onafhankelijk en diepgaand onderzoek’ naar de verdwijning van Khashoggi, dat bijvoorbeeld door de Verenigde Naties zou kunnen worden uitgevoerd.

Behalve de kwestie rond Khashoggi, die volgens Van Ojik en consorten ‘lijkt te zijn vermoord’ in het Saudische consulaat in Istanbul, geven de indieners van de motie ook aan dat de wapens ‘een cruciale rol spelen in de oorlog in Jemen, waar de bevolking door Saudische bombardementen ernstig lijdt en waar grote hongersnood dreigt’.

Trump aarzelt over stoppen wapenverkoop

Vorige week kondigde de Amerikaanse Senaat al aan met een motie van afkeuring te komen bij de eerstvolgende voorgenomen verkoop van wapens aan het Saudische regime. President Donald Trump aarzelt: hij ziet in Saudi-Arabië een bondgenoot in de strijd tegen de gemeenschappelijke aartsvijand Iran, dat in Jemen de sjiitische Houthi-rebellen steunt. Ook vreest hij dat de Saudi’s bij eventuele sancties hun wapens zullen gaan aanschaffen in China of Rusland.

Lees het achtergrondverhaal van Syp Wynia over Saudi-Arabië: exporteur van olie, salafisme en terreur

Wat vindt u? Moet de EU, zoals een Kamermeerderheid wil, de materiële steun aan Saudi-Arabië stoppen, of is dat land een noodzakelijke bondgenoot om te voorkomen dat Iran zijn invloed in het Midden-Oosten verder uitbreidt? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.