Stelling van de dag

‘Ook Nederland moet jihadkinderen terughalen…’

Door Webredactie - 24 oktober 2018

De autoriteiten in Frankrijk overwegen kinderen van Franse Syriëgangers over te nemen van Syrisch-Koerdische milities. De moeders moeten achterblijven om te kunnen worden vervolgd door de lokale autoriteiten.

Dat zeggen overheidsbronnen tegen persbureau Reuters.

Deze column van Afshin Ellian mag u niet missen: Jihadkinderen stellen Nederland voor duivels dilemma

Het terughalen van zogenoemde IS-vrouwen en hun kinderen ligt in veel Europese landen, waaronder Nederland, gevoelig. Zij zijn na de val van het kalifaat van Islamitische Staat vaak terechtgekomen in kampen van lokale Koerdische autoriteiten. Die hebben landen al eerder gevraagd hun burgers terug te nemen.

Bronnen rond de Franse overheid zeggen nu dat voorbereidingen worden getroffen om per geval te bekijken of een kind kan worden teruggehaald, ook als het is geboren in Syrië. De moeders moeten dan wel akkoord gaan met het feit dat ze worden gescheiden van hun kinderen.

De Franse regering wil dat de moeders dan alsnog worden veroordeeld voor deelname aan terreurgroep Islamistische Staat, bij voorkeur in Irak omdat in het Koerdische deel van Syrië geen functionerend rechtssysteem is. ‘Het is in het belang van de kinderen dat zij terugkeren,’ laat een ingewijde weten. De eerste kinderen kunnen mogelijk al voor het einde van het jaar terug zijn in Frankrijk.

Parijs vreest dat als de minderjarigen in Syrië blijven, ze ook radicaliseren. Het gaat om 60 vrouwen, van wie 40 met ongeveer 150 kinderen. Het gros van de kinderen is jonger dan 6 jaar.

Nederland haalt uitreizigers die zich in het strijdgebied bevinden niet actief terug. Maar als moeders erin slagen met hun kinderen een Nederlandse ambassade te bereiken, dan kunnen ze wel consulaire hulp krijgen om terug te keren.

Wat vindt u? Is het een goed plan om de radicalisering van jihadkinderen tegen te gaan? Of is het juist onverstandig, gezien de terreuraanvallen die Frankrijk de afgelopen jaren te verduren kreeg? De Stelling van de dag is:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.