Stelling van de dag

‘Overheid moet zich niet bemoeien met onze leefstijl…’

Door Webredactie - 19 oktober 2018

Het kabinet-Rutte III wil dat Nederlanders gezonder gaan leven. Daarom onderhandelt staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) met onder meer patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten en allerlei maatschappelijke organisaties over een zogenoemd Nationaal Preventieakkoord.

Donderdag lekten conceptafspraken over het rookbeleid uit: de accijns gaat flink omhoog, waardoor een pakje sigaretten binnen een paar jaar minimaal een tientje gaat kosten. Ook moet roken op korte termijn worden verboden in de zorg, bij de overheid, op het werk, in de horeca, op schoolpleinen, in speeltuinen en op sportterreinen. Zo wil Blokhuis op weg naar een ‘rookvrije generatie’.

Gezondheidsproblemen voorkomen door aanpak vet, suiker, alcohol

Lees ook dit stuk van Eric Vrijsen: Wat is er nog liberaal aan u, mijnheer Rutte?

Volgens de staatssecretaris moeten ook overmatige consumptie van vet en suiker en ‘problematisch’ alcoholgebruik aan banden worden gelegd om overgewicht en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Het CDA en vooral de ChristenUnie pleitten er tijdens de onderhandelingen voor dat dit streven in het regeerakkoord werd vastgelegd. De vorige kabinetten-Rutte, waarin Edith Schippers (VVD) tussen 2010 en 2017 minister van Volksgezondheid was, voerden nauwelijks een preventiebeleid. Leefstijl is een keuze, vond Schippers.

Wat vindt u? Is het goed dat het kabinet met prijsverhogingen en andere maatregelen een gezondere leefstijl onder Nederlanders wil afdwingen, of is dat ieders eigen verantwoordelijkheid en heeft de overheid zich daar niet mee te bemoeien? Praat mee! Onze Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.