Stelling van de dag

‘Saudi-Arabië had al veel eerder moeten worden aangepakt…’

Door Webredactie - 15 oktober 2018

Na de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi, die volgens Turkije is vermoord op het Saudisch consulaat in Istanbul, spreken westerse leiders ferme taal richting Saudi-Arabië. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan het Saudische regime zwaar te zullen straffen als de geruchten kloppen, terwijl de Europese Unie aandringt op een ‘geloofwaardig onderzoek’ om de daders ‘ter verantwoording te roepen’.

In Nederland klinkt de roep om Saudi-Arabië te straffen (nog) niet zo luid, maar regeringspartij D66 vraagt minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) wel om zijn bezoek aan Saudi-Arabië af te zeggen. Later deze maand staat een investeringsconferentie in de Saudische hoofdstad Riaad op het programma. Ook voormalig minister en eurocommissaris Neelie Kroes stopt vanwege ‘de huidige gebeurtenissen’ voorlopig met haar werk als commissaris bij een groot Saudi-Arabisch bouwproject.

Saudi’s gaan hard terugslaan bij eventuele sancties

Lees alles over de veelbesproken Saudische kroonprins in ons Verhaal van de Week: De twee gezichten van Bin Salman

Saudi-Arabië heeft harde vergelding aangekondigd voor eventuele sancties die westerse landen zullen opleggen. Het Saudische staatspersbureau heeft zondag een verklaring gepubliceerd, waarin staat dat het land ‘alle dreigementen en ondermijningspogingen volledig afwijst’.

De plotselinge verontwaardiging over de verdwijning van Khashoggi, een voormalig ingewijde in het Saudische koningshuis die bekendstaat als een tegenstander van kroonprins Mohammed Bin Salman, is opvallend. Het land voert al decennia een oerconservatieve islamitische koers, waarbij ideologische tegenstanders geregeld worden vastgezet of geëxecuteerd. Ook staat er de doodstraf op homoseksualiteit, hebben vrouwen er een status als tweederangsburger en verspreidt het Saudische regime salafistisch gedachtegoed over de wereld, dat niet zelden als inspiratiebron dient voor terroristen.

Lees het achtergrondverhaal van Syp Wynia over Saudi-Arabië: exporteur van olie, salafisme en terreur

Wat vindt u, is het terecht dat westerse landen – die al jaren wapens leveren aan Saudi-Arabië – een grens willen trekken als journalist Khashoggi blijkt te zijn vermoord? Of is het hypocriet om na decennia de andere kant opkijken, nu opeens met zware sancties te dreigen? Praat mee! Onze stelling van de dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.