Stelling van de dag

‘Een wereld zonder een Europese Unie is een illusie’

19 november 2018

Bij de Europese Unie komen, is een stuk eenvoudiger dan vertrekken. Dat laat de Brexit wel zien, schreef Philip van Tijn dit weekeinde. Hij is bang dat Brussel hierdoor naast zijn schoenen zal gaan lopen.

De Europese Unie is volgens hem een geoliede machine. ‘Brussel is één ambtelijk apparaat, waar alle radertjes in elkaar grijpen en zand in de machine strooien nauwelijks mogelijk is.’ Hoewel de Europese Unie verre van volmaakt is, volgens Van Tijn, is het wel een macht van belang omdat het ‘om verschillende redenen objectief beter is om erbij te horen dan erbuiten te staan’.

De Brexit laat zien hoe lastig het is om uit de Europese Unie te stappen. Brussel hoopt daarmee ook het signaal af te geven dat zo’n exit de eerste én de laatste keer was dat een lidstaat probeert te vertrekken. Zitten we daarmee voor altijd opgescheept met het machtsblok dat de Europese Unie heet? Of valt dat nog te bezien? Praat mee met de Stelling van de dag:


Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.