Reacties op de stelling

‘Geboortebeperking? Zorg liever voor betaalbare energie, dát levert welvaart op’

28 november 2018

Om Afrika echt te helpen, zou Nederland bij ontwikkelingshulp prioriteit moeten geven aan geboortebeperking. Dat opperde Wybren van Haga maandagavond in televisieprogramma Pauw. Als Afrikaanse vrouwen door anticonceptiemiddelen minder kinderen krijgen, zal de ‘catastrofale’ bevolkingsgroei en daarmee de armoede afnemen, denkt het VVD-Kamerlid. We vroegen u om een reactie op dit idee. Hierbij enkele reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

 

Frits W. van Dijk

De laatste twee decennia verblijven wij een aantal maanden per jaar in Afrika, voornamelijk Kenia. We hebben daar een uitgebreid netwerk onder de Afrikanen in alle lagen van de bevolking. Afgestudeerd in Oxford (op kosten UK) tot alleen lagere school (spreken goed Engels). Gesprekken met hen hebben ons enigszins geleerd wat de problemen zijn die verdere groei en bloei belemmeren. Het voert te ver om hierover nu uit te weiden. Maar één ding is zeker: als wij hierover in NL spreken weet men het hier veel beter. Vooral: hoe linkser, hoe beter. Ik denk dat dit een van de kernproblemen is voor überhaupt een begin van een werkelijk ondersteunende aanpak van hieruit. Als dat al mogelijk is.

Maria van Bommel

Zo lang als ik mezelf bewust ben gaan er bakken geld, naar dat continent. Het levert alleen maar op dat deze nooit voor zichzelf zullen gaan zorgen. Dweilen met de kraan open.

Jeroen Hetzler

Mordicus tegen want het is een typisch Maltusiaanse reflex. De gevolgen ervan bleken catastrofaal zoals in Ierland, India en China. Zorg in plaats hiervan voor toegang tot betaalbare energie, de motor van welvaart zoals de historie heeft bewezen. Echter, het misantrope sprookje van catastrofale opwarming demoniseert daarom niet voor niets fossiel brandstoffen. Het is evenwel eugenetica verpakt in een quasi planeet-reddend jasje. Geboortebeperking speelt dit in de kaart.

W. Grimberg

Wat hebben al die jaren aan miljarden aan ontwikkelingshulp opgeleverd? Zijn ziektes, honger en allerlei andere narigheden daarmee (bijna) de wereld uit geholpen? Ik heb mijn ernstige twijfels daarover. En als er niets aan het geboortecijfer wordt gedaan, zal de ellende alleen nog maar groter worden. Dus ik ben voorstander voor direct te beginnen met voorlichting over anti-conceptie. Het is alleen jammer dat gisteravond bij Paauw de verkeerde persoon dit voorstel kwam bepleiten. Het had waarachtig toch wel een beetje minder zakelijk gebracht kunnen worden. Alsof het over aandelen ging!

Johan Wiersma

Overbevolking overal, het Europese deel van de wereld bevolking slinkt na WOII van 20% tot nu 10%. Overbevolking tot stand gebracht door westerse hulp, medische zorg en techniek. Zonder geboortebeperking is alle “hulp” aan Afrika weggegooid geld. Tot nu toe is alle ontwikkelingshulp aan Afrika contraproductief geweest, alleen maar steeds groeiende generaties die zich zelf niet tot welvaart weten te organiseren en ze blijven over de oceanen kijken voor er weer een hulpkonvooi van UNICEF of de USA komt om alle monden te voeden. Afrika is de mondiale kraamkamer geworden en de kwaliteit van de mensen blijft achter zodat ze nooit zich tot enige productie en welvaart kunnen organiseren.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.