Stelling van de dag

‘Geef voorrang aan geboortebeperking bij ontwikkelingshulp Afrika’

Door Webredactie - 27 november 2018

Om Afrika echt te helpen, zou Nederland bij ontwikkelingshulp prioriteit moeten geven aan geboortebeperking. Dat opperde Wybren van Haga maandagavond in televisieprogramma Pauw. Als Afrikaanse vrouwen door anticonceptiemiddelen minder kinderen krijgen, zal de ‘catastrofale’ bevolkingsgroei en daarmee de armoede afnemen, denkt het VVD-Kamerlid.

‘Eerst geboortebeperking, dan vaccineren, dan honger bestrijden, dan de rest,’ aldus Van Haga in De Telegraaf. ‘Want wat heeft het voor zin om schooltjes te bouwen als vrouwen in Afrika nog steeds voor hun 25ste tien kinderen krijgen, van wie er zeven doodgaan?’ Hij pleit voor 10 miljoen euro extra naar geboortebeperking in Afrika, om de voorspelde verdubbeling van de bevolking de komende dertig jaar (van 1,2 miljard naar 2,5 miljard mensen in 2050) een halt toe te roepen.

Van Haga krijgt veel kritiek over de manier waarop hij het plan uitlegt. Zo benadrukt hij dat geld voor anticonceptie meer ‘rendement’ oplevert dan geld voor bijvoorbeeld voeding, gezondheidszorg en onderwijs. Daarom vindt de VVD’er dat geboortebeperking prioriteit moet krijgen bij de ontwikkelingshulp die Nederland aan Afrika geeft.

Kamerleden D66 en CDA vinden uitspraken ‘rabiaat’ en egoïstisch

Dat stuit Kamerlid Achraf Bouali van D66, de partij die samen met de VVD achter het plan zit om miljoenen vrij te maken voor geboortebeperking, tegen de borst: ‘De rabiate uitspraken van Wybren van Haga zijn onacceptabel en onjuist,’ schrijft hij op Twitter. Hij vindt dat geld voor anticonceptie niet ten koste mag gaan van geld voor onderwijs en voeding. Ook Martijn van Helvert (CDA) is ontstemd. Hij vindt de gedachtengang egoïstisch. ‘Zo denken sommige mensen: hoe minder ziel, hoe meer voor jezelf!’ reageert hij op de uitspraken van Van Haga in Pauw.

Wat vindt u? Heeft het tegengaan van de bevolkingsgroei in Afrika inderdaad prioriteit, of zijn onderwijs, voeding en gezondheidszorg minstens zo belangrijk? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.