Stelling van de dag

‘Geen demonstraties meer tijdens Sinterklaasperiode’

Door Webredactie - 20 november 2018

Nadat de intocht van Sinterklaas afgelopen weekeinde op diverse plaatsen werd ontsierd door rellen, is in politiek Den Haag veel te doen om het demonstratierecht. Activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) vinden dat ‘gemeenten hebben gefaald’ omdat zij niet op alle door hen gewenste plaatsen konden demonstreren, of daarbij werden geïntimideerd of belaagd door tegendemonstranten.

In Rotterdam – waar KOZP tegen de afspraak in het toegewezen demonstratievak verliet – werden anti-Zwarte Piet-activisten aangevallen. Ook in Eindhoven verliep de intocht onrustig: een groep supporters van voetbalclub PSV schold de demonstranten uit, bekogelde ze met eieren en verjaagde de KOZP-activisten uiteindelijk zelfs van het plein waar ze demonstreerden. Confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet waren er ook in onder meer Leeuwarden, Hoorn en Groningen.

Rutte en Grapperhaus veroordelen relschoppers

Veel politici reageerden met afschuw op de taferelen, en het merendeel daarvan wees de pro-Zwarte Piet-demonstranten aan als de hoofdschuldigen voor de rellen. Ook premier Mark Rutte (VVD) hekelde het verstoren van demonstraties: ‘Dat kun je niet door asociale mensen laten belemmeren.’ Zondag had minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) de relschoppers ook al veroordeeld. ‘Dit hoort niet in onze samenleving,’ zei Grapperhaus, die aankondigde dat zij hard zullen worden aangepakt.

Zwarte Piet is niet racistisch, maar sommige sympathisanten blijken dat helaas wel. Nederlanders hebben het recht de onredelijke eis van een minderheid te verwerpen, maar niet op de trieste manier waarop dat zaterdag gebeurde. De hooligans die activisten belaagden, verdienen straf >> Lees hier de column van Gerry van der List

VVD-leider Klaas Dijkhoff opperde gisteren een totaalverbod op demonstreren tijdens de ‘Sinterklaasperiode’. Hij wil dat burgemeesters geen toestemming voor manifestaties geven vanaf de intocht halverwege november tot aan de viering van het feest op 5 december. Dat voorstel stuit op veel weerstand bij andere partijleiders. Rob Jetten (D66) vindt het een verkeerd signaal om als politicus te stellen ‘dat demonstreren één week per jaar maar even niet moet’. Jesse Klaver (GroenLinks) sluit zich daarbij aan: ‘Vreedzame demonstraties waren afgelopen weekend het probleem niet,’ schrijft hij op Twitter. ‘Geweld, racisme en intimidatie waren het probleem wél.’ Hij vindt dat het een ‘beloning’ voor relschoppers om na de onrustig verlopen intochten het demonstratierecht in te perken.

Wat vindt u? Is het demonstratierecht een grondrecht dat in geen geval mag worden ingeperkt, of moet voor het Sinterklaasfeest – dat vooral voor kinderen wordt gevierd – een uitzondering worden gemaakt? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.