Reacties op de stelling

‘Interne binnengrenzen dichtgooien is alleen maar paniekvoetbal’

Door Webredactie - 15 november 2018

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers maakt zich grote zorgen over de verdringing van Nederlanders op de arbeidsmarkt door Polen en andere Oost-Europeanen. ‘We spelen met vuur,’ zegt hij deze week in Elsevier Weekblad. Wij vroegen u of er een einde gemaakt moet worden aan het vrije verkeer van personen in de EU. Hierbij enkele reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

Rein Hettinga

Ik denk dat er verkiezingen aan komen, want hij reageert wel 6 jaar te laat.

Frans Geurts van Kessel

Nee natuurlijk niet. De (Oost-Europese) arbeidsmigranten zijn het probleem niet. Die komen alleen hier om werk te doen dat voor ons schijnbaar te min is. De “zielige vluchtelingen” uit Afrika en het Midden-Oosten zijn het probleem. Die integreren nooit, willen hun eigen normen en waarden aan ons opdringen en zullen nooit een dag werken hier. Direct aan het infuus. Hou liever op met bezuinigingen op overheidsdiensten die de fraude, ook door de Oost-Europeanen, maar zeker niet alleen door de Oost-Europeanen, moeten aanpakken en maak gehakt van malafide werkgevers die schijnconstructies bedenken om de regels te omzeilen.

Harry de Moor

Beperking is niet nodig. Geef uitsluitend tijdelijke contracten zodat er voldoende arbeidskrachten beschikbaar zijn. Maar dit moet aan een termijn gebonden zijn en definitieve vestiging is niet mogelijk, een soort expat overeenkomst.

Kees van der Niet

Gert Jan Segers komt hier met oud nieuws, inmiddels werken er allang de nodige Polen in beroepstakken als de bouw, de agrarische sector, als vrachtwagen chauffeur en in de schoonmaak!
Met name in de transportsector kwamen heel veel Nederlandse chauffeurs op straat te staan en werden vervangen door de veel goedkopere Poolse chauffeurs, Nederlandse bedrijven vestigden zich ook nog eens in voormalige Oostbloklanden, dus dit gegeven is gewoon gebruikt met een doelstelling hierachter!

Dirk van Egmond

Respect voor Segers en de CU. De open grenzen politiek zonder het gelijk trekken van sociale voorzieningen betekent dat veel reizigers naar het land willen met de beste voorzieningen. Het Engelse volk vindt het maar niets al die buitenlanders en stapt als noodmaatregel uit de Brexit. Maar met gesloten grenzen waren ze nooit uit de EU gestapt. In Duitsland zijn veel sociale voorzieningen geschrapt of zelf betalen, maar daar pikt het volk dat nog. Italië is al zijn reizigers meer dan zat. En in Frankrijk neemt de chaos en misdaad alleen maar toe.

Elise van der Helst

Ja, beperken. Strikt de buitengrenzen bewaken zodat de interne grenzen open kunnen blijven. En periodiek steekproeven aan de interne binnengrenzen doen. Interne binnengrenzen dichtgooien is paniekvoetbal en levert alleen maar schijnzekerheid op. Basis is natuurlijk wel een migratiebeleid gebaseerd op waarde toevoegen en niet op aangepraat schuldgevoel.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.