Reacties op de stelling

‘Natuurlijk is burqa-verbod te handhaven, als je het ook wilt’

Door Webredactie - 27 november 2018

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) is niet van plan het burqa-verbod – dat nog niet officieel van kracht is – te handhaven. Ze vindt dit ‘niet bij de stad passen’, en vindt net als burgemeesters van andere grote steden dat er voor de politie andere prioriteiten zijn. Is dat het goed recht van een burgemeester, of moet die simpelweg zorgen dat alle wetten – dus ook het burqa-verbod – worden gehandhaafd? We vroegen u om uw mening. Hierbij enkele reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

 

Tarac van Heel

Dus als ik besluit om naakt door Amsterdam te wandelen word ik niet opgepakt.
Is immers vrijheid van kledingkeuze !
Ja, dat valt dan weer onder aanstoot gevend. Hetzelfde geldt voor een burka naar mijn mening.

Jos van Deventer

Halsema c.s. zijn toch al niet zo van het handhaven van wetten, tout court. Een wet waar ze zelf tegen gestemd zouden hebben zullen ze dus zeker niet handhaven. Het komt mij voor als een bijzonder onvolwassen houding.

Het gaat hier dus over de houding van een zogenaamd geëmancipeerde vrouw en haar zogenaamd geëmancipeerde partij. De achtergrond van die houding kan naar mijn idee alleen maar angst zijn. Als je bij mensen als Halsema laat doorschemeren dat je wel eens iemands hoofd zou kunnen afsnijden verdwijnt de emancipatie als sneeuw voor de zon. Dat je stelling zou kunnen nemen tegen pogingen om onze samenleving steeds achterlijker te maken komt bij die laffe Halsema niet op. Wegkijken en buigen voor die ene achterlijke godsdienst met dat korte lontje is veel makkelijker.

Dat een burgemeester hoort te staan voor wetshandhaving is voor iedereen duidelijk die het niet meteen in zijn broek doet als er eens opgetreden moet worden. En als het maar om een paar boerka’s gaat is dat alleen maar een meevaller. Het op de bon slingeren van een paar van die tenten zal geen onaanvaardbare aanslag doen op de Amsterdamse handhavingscapaciteit.

Annette Schols

Te schandalig voor woorden! Vanmorgen had ik al woorden met een buurvrouw. Zij vindt dat Halsema groot gelijk heeft en dat dat verbod niet te handhaven is. NATUURLIJK is het te handhaven, als je dat ook WILT. Maar ze willen het gewoon niet. Die moslimvrouwen moeten met fluwelen handschoentjes aangepakt worden, net als die scooterfiguurtjes. Als WIJ de wet ook maar enigszins overtreden, b.v. 5 kilometer te hard rijden, dan weten ze ons wel te vinden. Natuurlijk moet het kabinet de gemeentes dwingen het verbod te handhaven, anders hadden ze het niet eens hoeven in te voeren.

Pieter Sibinga Mulder

De burgemeester van onze gemeente vindt dat de inwoners vanaf vandaag hun vuilniszakken gewoon in de sloot moeten kunnen donderen. Eigenlijk mag het niet maar zij vindt dat de plaatselijke politie wel wat anders te doen heeft dan handhaving, dit geldt overigens ook voor de maximum snelheid binnen de bebouwde kom !!

R.C. Trietsch Trietsch

Natuurlijk moet de wet worden gehandhaafd.
Hij is niet voor niets gemaakt, los van wat je van de inhoud vindt.
De vraag is echter of de politie in staat is om naleving af te dwingen (mankracht) en of de lokale politici hier prioriteit aan (willen) verlenen.
In Amsterdam geldt nonbereidheid tot naleving bij de politiek en in het publieke domein is de “pakkans” laag.
Ziedaar de Gordiaanse knoop van een niet te handhaven wet.
Dat neemt niet weg dat stadsbestuurders geen dikke middelvinger mogen opsteken tegen wetgeving. Ook niet in Amsterdam dus.

Frans Hamstra

Een burgemeester die vindt dat de wet niet voor haar geldt. Hmm. Dit type leiders kennen we in en buiten Europa. De democratie stopt waar deze personen beginnen. Voor stervelingen geldt een OOSV-tje bij zo’n zware overtreding.

Henny Rensenbrink

Slechts in zorg, onderwijs ,openbaar vervoer en overheidsgebouwen geldt het verbod. Dat is dus de wet. Helemaal niet moeilijk te handhaven lijkt mij. Een enkele melding, handhaver er op af en er is gehandhaafd. Halsema wilde zich denk ik even progressief profileren. Maar….wet is wet mevrouw Halsema.

W.M. Vermeeren

En dan wordt er ook gezegd dat kleine kinderen bang zijn van Zwarte Piet. Van deze koddige man, die vrolijk rondspringt, altijd lacht en pepernoten uitdeelt, maar is toevallig zwart.

Zouden kinderen dan niet bang worden van deze zwarte spoken?

Frans Cox

Het keppeltje zal weldra uit het straatbeeld verdwijnen, de burka rukt verder op.
Bedankt GL, PvdA, D66 en SP

Johan van O

Net wat Jesse Klaver tegen Baudet verkondigde, als minieme beetjes er niet toe doen wil de belastingbetaler helemaal niet meer gaan betalen. Een soortgelijk redenatie kan je bij het burka-verbod houden als kleine overtredingen van de wet er niet toe doen, laten we dan maar weer wat meer overtredingen accepteren.
Overigens we hebben toch nationale politie en in calamiteiten komt de burgemeester toch pas eraan te pas?

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.