Stelling van de dag

‘Vuurwerk zorgt voor te veel overlast: verbied particulier gebruik…’

Door Webredactie - 09 november 2018

Bij de jaarwisselingen vanaf 2019/2020 is het afsteken van vuurwerk in Amsterdam alleen nog toegestaan in speciale zones. Tegelijk komen er in de hoofdstad meer vuurwerkvrije gebieden. Dat heeft burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) besloten om de overlast en de inzet van politie en hulpdiensten te verminderen.

Ook andere grote steden zijn druk bezig met nieuwe regels voor het afsteken van vuurwerk op Oudejaarsdag en tijdens Nieuwjaarsnacht. Rotterdam besloot vorige maand al tot een soortgelijke maatregel: daar komen bij de jaarwisseling van 2019/2020 in totaal 35 vuurwerkzones, terwijl de stad eerder al vuurwerkvrije zones had ingesteld. Die gebieden bevinden zich bijvoorbeeld rond ziekenhuizen, verpleeghuizen en kinderboerderijen. Ook Den Haag heeft zulke zones.

Vuurwerk afsteken: Hoe ontstond die traditie? Lees het stuk van Gertjan van Schoonhoven

In Utrecht stemde de gemeenteraad donderdag in met een voorstel van GroenLinks om tijdens de jaarwisseling van volgend jaar een centrale vuurwerkshow te houden. ‘Dit is een positieve manier om het individueel afsteken van vuurwerk en de daarmee gepaard gaande overlast terug te dringen,’ zei de lokale GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer. Twintig procent van de Utrechters wil volgens GroenLinks zelf geen vuurwerk afsteken als dat al op een centrale locatie gebeurt.

Kabinet wil geen algeheel vuurwerkverbod

Tot teleurstelling van de vier grote steden is het kabinet tegen een algeheel verbod op knal- en siervuurwerk voor particuliere gebruikers. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) had daartoe opgeroepen, maar afgelopen zomer zei vicepremier Hugo de Jonge (CDA) dat geen oplossing te vinden. ‘Als de grote meerderheid van de bevolking op een leuke manier een feestelijke traditie in stand wil houden, laten we dat niet door een kleine groep raddraaiers afpakken.’ Andere aanbevelingen van de OVV – zoals het aanpakken van illegaal vuurwerk, het controleren van postpakketjes met illegale vuurpijlen en het verplicht bijleveren van veiligheidsbrillen – neemt het kabinet wel over.

Wat vindt u? Heeft het kabinet gelijk dat de overlast die een ‘kleine groep raddraaiers’ veroorzaakt geen reden is om particulier vuurwerkgebruik aan banden te leggen? Of rechtvaardigt het aantal slachtoffers van vuurwerkongevallen (afgelopen jaarwisseling: 434) en de overlast voor de omgeving wel degelijk een verbod? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.