Stelling van de dag

‘Stuur verwesterde vrouwen niet terug…’

Door Webredactie - 22 november 2018

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) moet opnieuw kijken naar de asielaanvraag van drie vrouwen van wie de verblijfsvergunning is ingetrokken, bepaalde de Raad van State gisteren. Volgens de hoogste bestuursrechter hebben de vrouwen, die vanuit Afghanistan en Somalië naar Nederland zijn gevlucht, mogelijk recht op asiel omdat ze een ‘westerse levensstijl’ hebben verworven.

Een van hen is de 21-jarige Mohadese Moradi, die zeven jaar geleden naar Nederland kwam. Ze woont – apart van haar familie – in een asielzoekerscentrum in Harderwijk en meent dat ze niet kan terugkeren naar Afghanistan omdat ze ‘te westers’ is geworden. Daardoor zou ze gevaar lopen in het islamitische land.

Robbert de Witt: Westerse feministen, waarom zwijgen over lot vrouwen in Midden-Oosten?

Lees dit verhaal van Ariana Manduzai, die in 2014 voor het eerst sinds haar kleuterjaren terug ging naar Afghanistan: ‘Als geile honden staarden mannen mij aan’

‘In Afghanistan mocht ik niet over straat lopen, niet met mannen praten, geen handen schudden. Niet naar school. Ik zat de hele dag thuis, liep in een burqa,’ zegt Moradi tegen RTL Nieuws. In maart zei ze al dat ze zich niet kan voorstellen terug te moeten: ‘Ik heb geen man die voor mij zorgt, dat is in Afghanistan ondenkbaar.’

Staatssecretaris moet elk geval afzonderlijk beoordelen

De Raad van State stelt dat een asielzoeker moet kunnen aantonen bij terugkeer gevaar te lopen  ‘door politieke of religieuze gronden in haar thuisland, door de westerse levenswijze’. Als die leefstijl het gevolg is van een politieke of religieuze overtuiging en tot gevolg heeft dat iemand om die reden wordt vervolgd, kan dat recht geven op asiel. De staatssecretaris moet volgens de Raad van State voor elke asielzoeker onderzoeken en beoordelen of die aan de voorwaarden voor asiel voldoet.

Volgens de hoogste bestuursrechter lopen er momenteel twintig vergelijkbare zaken. Wat vindt u? Moet Nederland vrouwen met een ‘westerse leefstijl’ asiel bieden omdat ze gevaar lopen als ze worden teruggestuurd naar landen als Afghanistan en Somalië? Of zou dat geen criterium moeten zijn bij het al dan niet terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.