Stelling van de dag

‘Verbod is onzin, laat Stint weer de weg op…’

Door Webredactie - 01 november 2018

Vandaag beslist de rechtbank in Utrecht of kinderopvang Het Kinderstraatje uit Almere weer gebruik mag maken van een Stint. De elektronische bakfiets werd kort na het drama in Oss – waarbij vier kinderen in een Stint verongelukten – verboden door minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD), vanwege ‘grote twijfels of de verkeersveiligheid nog is te waarborgen’.

De kinderopvang uit Almere stapt naar de rechter omdat de eenmanszaak alleen de Stint kan gebruiken als vervoersmiddel en een verbod op de elektronische bolderkar er mogelijk voor zorgt dat Het Kinderstraatje niet kan blijven bestaan. ‘Als een bepaald busje ineens in brand vliegt, worden ook niet meteen al die busjes van de weg gehaald,’ zegt de advocaat van de kinderopvang. De uitspraak in kort geding heeft mogelijk grote gevolgen voor kinderdagverblijven, maar bijvoorbeeld ook voor postbodes die een Stint gebruiken.

Op besluit tot verbod Stint valt een hoop af te dingen

Van Nieuwenhuizen besloot een maand geleden tot het verbod omdat de Stints mogelijk onveilig zouden zijn, maar op dat besluit valt nogal wat af te dingen, blijkt uit een reconstructie die RTL Nieuws deze week maakte. Berichten over Stints ‘die soms op hol slaan’, wat zou blijken uit een eerder incident in Amsterdam, blijken te berusten op een foutieve, onvolledige politieverklaring. Ook hadden ambtenaren al voor het onderzoek – op de dag van het ongeval in Oss – besloten dat de Stints van de weg zouden moeten worden gehaald.

Lees ook de column van Geerten Waling: Overheid dupeert ondernemer met zinloos Stint-verbod

De fabrikant van de Stint, Edwin Renzen, heeft naar aanleiding van het verbod faillissement aangevraagd. De kans is groot dat ook andere bedrijven het hoofd niet boven water kunnen houden als het vervoersmiddel verboden blijft. Vanmiddag moet minister Van Nieuwenhuizen zich in een debat met de Tweede Kamer verantwoorden voor het besluit dat ze heeft genomen.

Wat vindt u? Is het goed dat de minister het zekere voor het onzekere heeft genomen na het drama met de Stint in Oss, of moet het verbod worden teruggedraaid om te voorkomen dat nog meer ondernemers in de problemen komen? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

 

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.