Reacties op de stelling

‘Kijkwijzer voor YouTube? Nee, aanpakken bij de bron. Niet slechts een sticker plakken’

Door Webredactie - 04 december 2018

Het CDA wil dat YouTube een kijkwijzer krijgt, zodat kinderen beter worden beschermd tegen filmpjes waarin seks, geweld of grove taal voorkomt. Daarmee moeten ouders kunnen controleren of hun kinderen geen beelden zien die niet geschikt zijn voor hen. Wij vroegen u of u dat een goed idee vond. Hierbij enkele reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

 

Joost Noordermeer

Dit voorstel lijkt vooral gericht op de bizarre video’s waar bekende kindertelevisie karakters geconfronteerd worden met sex, drugs en geweld. Het zijn automatisch gegenereerde video’s die bestaan om reclame inkomsten te genereren en gebruik maken van het algoritme binnen YouTube dat ‘vergelijkbare’ video’s moet vinden maar tegelijkertijd de auteursrechtenfilters omzeilt. Een strijd tegen dat soort video’s gaat men nooit winnen met een keurmerk omdat ze dus op grote schaal automatisch worden gegenereerd. Veel effectiever zou zijn om de servers waar dit soort content wordt geproduceerd via een internationale politie operatie op te rollen. Aanpakken bij de bron. Niet een sticker plakken en dan hopen dat het probleem vanzelf weggaat. Maar ja, het is Den Haag!

Kees van der Niet

De Farizeeër heeft gesproken, dat hele kijkwijzer is een overdaad die schaadt, betutteling van de overheid, alsof ouders zelf niet capabel zouden zijn om hun kinderen op te voeden.
En echt, toen ik een jaar of 13/14 was waren seksboekjes reuze interessant, proefde ik stiekem mijn vaders jenever en rookte ik mijn eerste sjekkie, maar heeft mij dat slechter gemaakt?

Tijmen Kroon

Prima idee. Het komt neer op het labellen van alle filmpjes met een leeftijd. Dat kan best geautomatiseerd gebeuren. Je kan dan voor de kind een playlist aanzetten voor een bepaalde leeftijd waardoor je ook rustig iets anders kan doen in vertrouwen dat het acceptabel is wat ze kijken.

Twan Hendriks

Kinderen gebruiken hun telefoon toch het meest wanneer hun ouders er niet zijn, dus wat heeft dit nu voor zin?

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.