Reacties op de stelling

‘Bestraf ouders als hun kinderen hulpverleners mishandelen…’

02 januari 2019

Opnieuw zijn bij de afgelopen jaarwisseling tal van hulpverleners aangevallen en met vuurwerk bekogeld. Het aantal geweldsdelicten tegen politieagenten is zelfs verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Op oudejaarsdag vroegen we u: moeten de straffen voor geweld tegen hulpverleners omhoog? Lees hier een selectie van de vele reacties op de stelling.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

W.M. Vermeeren

Dit is dhr. Rutte 3 jaar of langer al gaan roepen: “snelrecht, zwaardere straffen”.

En wat is er van terecht gekomen?
Dit is dus weer gewoon een rutteriaanse uitspraak. Over 2 weken horen we hier niets meer over en over 50 weken (als hij dan nog mp is) horen we het weer.
Maar mijn complimenten voor de hulpverleners.
Ik heb zelf in een ziekenhuis gewerkt en ik weet wat het wil zeggen om de gezellige dagen door te brengen met collega’s i.p.v. thuis te zijn.

Eva. M Kellerman

Jongeren die hulpverleners bestoken met vuurwerk, of op andere manieren zich veroorloven zich te misdragen, moeten worden opgepakt. De ouders moeten hun kinderen van het politie bureau komen afhalen.  Daar moeten de ouders zwaar bestraft worden, wegens slechte opvoeding van hun kinderen. Een fikse geldboete, inhoudend vier maanden géén kinderbijslag ontvangen. Bij deze mensen is geld belangrijk, en daar zijn ze gevoelig voor. Oudere jongeren een celstraf plus een flinke boete geven. Ik vraag mij af wat de reden dat er niet eerder adequaat werd ingegrepen? Of moet er eerst ernstige ongelukken gebeuren voordat men de ernst van deze misdaad inziet.

Maria van Bommel

Als de betreffende leiders nu eens de waarheid wilden zeggen maar daar ontstaat het probleem. Er mag niet benoemd worden in welke wijken en groepen de rel trappers zitten. Ook is dit op de scholen zo. Directies durven niet uit te spreken uit welke bevolkingsgroep de etters komen. Natuurlijk zijn er ook kinderen uit autochtone gezinnen die flink lastig kunnen zijn maar dat mag wel gezegd worden. Ben 12 jaar geleden van school gewisseld waar veel minder allochtone kinderen , op zitten. Heerlijk wat was dat een verademing.

Marcel Diepstra

Zero tolerance voor geweld tegen hulpverleners is de enige oplossing. Of ze dan 3, 6 of 12 maanden krijgen is dan niet zo heel relevant. Daarbij wel opmerkend dat andersom, als blijkt dat bijv. de politie zelf te hardhandig te werk gaat dit ook met zero tolerance wordt aangepakt. With great power, comes great responsibility.

Willem Van Geuzen

Mee eens; hier heeft de VVD, de “soft law and no order” partij volledig gefaald.

Het gedogen en de fluwelen theedoekjes zijn de kenmerken van deze gedegenereerde partij. De overheid is door deze partij verworden tot een slap orgaan dat slechts waarschuwt of nog erger onwettig gedrag beloont, zoals de krakende illegalen in Amsterdam.
Dit is de al jaren grootste partij met de grootste waffel aan te rekenen!

Henk de Hoogt

Uiteraard onderschrijf ik deze stelling, zeker zijn die straffen te laag, maar zelfs als er al eens flink geëist wordt (zeldzaam), wordt er door onze softe rechters nochtans slap gestraft, veel meer dan een taakstrafje wordt het veelal niet. Wat al evenmin helpt is de uitermate geringe pakkans van dit uitschot en het feit dat er vaak ook “minderjarigen” bij betrokken zijn. Zonder verder in te gaan op afkomst, moet het gewoon duidelijk zijn dat wil men hier verblijven, men zich dient te houden aan de hier geldende normen en waarden. Eigenlijk hebben we voldoende aan ons eigen tuig, import tuig kan gerust weer geëxporteerd worden.

Hans Doordenker

In mijn werkzame leven heb ik als leidinggevende hulpverlener veel met dit soort optreden van doen gehad. Uit mijn waarnemingen kom ik tot de conclusie, dat de regie, de planmatige aanpak (vanuit de basis, aangedragen door wijkagenten, de ogen en oren van de politie) de aansturing, vanaf het landelijke niveau, van korpsleiding, OM, burgemeesters en regering volledig ontbreekt. Men wacht de ellende af en dan gaat men met een communicatiemedewerkster  in de hand reageren. Rutte en Grapperhaus spreken jaarlijks hun zorgen uit, waar de ontvanger totaal niet gevoelig voor is. Op dat moment is die overigens al niet meer aanspreekbaar. De politie laat het eerst gebeuren en als het uit de klauw loopt, zijn ze vergeten de eerste beelden met daders in kaart te brengen. Uiteindelijk worden, om hun gezicht te redden, de sullen aangehouden. Natuurlijk zijn al de echte verantwoordelijken voortdurend verbijsterd, op hun respectievelijke vakantieadressen.
en
In december was ik bij onze zoon in de v.s.,de kinderen wordt door zowel de ouders als de school van jongs af aan respect bijgebracht, zeker tegenover hulpverleners. Onze kleinzoon ging met een kerstbrood op bezoek bij de brandweer als dank voor hun inzet. Hier kunnen wij een voorbeeld aan nemen ipv af te geven op de Amerikanen.

Frederik Geubel

We weten allemaal wat voor jochies dat zijn die auto’s in de brand steken. Maar dat vertellen we niet meer, we smeren alle misdaad uit over alle Nederlanders in de statistieken. Gewoon de bijbehorende riedel afsteken, het ene oor in, het andere weer uit als ik de politici hoor spreken. Vooral niet benoemen en zeker niets doen.
Natuurlijk moeten de straffen hoger, ook in het algemeen. Genoegdoening voor de slachtoffers hoort ook mee te wegen in de strafmaat maar ook dat is verleden tijd want tegenwoordig weten we toch beter?

Carel DeKadt

Hoe lang horen en lezen wij al over deze ontwikkeling? Zoals inmiddels gebruikelijk doet de politiek niks. Nederland is langzaam veranderd in een anarchostaat, waar het recht van de grote bek overheerst. De overheid duikt weg en laat het aan de burgers om het zelf maar op te lossen. Zie daar de wanprestatie van ongekende omvang die het openbaar bestuur levert. Geen beleid is ook beleid tenslotte. Wegkijken is tot kunst verheven. Lafheid wordt als tolerantie verkocht.
Hoe lang nog vraag ik mij af. Hoe lang nog voordat het echt misgaat. Dit is allemaal voorspel. Prikkels. Waarschuwingen. Maar ooit gaat het echt mis. Dat noemen we revolutie. Ondenkbaar in ons aangeharkte landje toch? We polderen zo graag tenslotte. Maar ooit zal het misgaan. Alles onder druk wordt vloeibaar. Alles. Alleen oprechte en betrokken bestuurders kunnen het tij keren. Alleen eerlijke leiders kunnen het schip van haar rampkoers afhouden. Ik hoop dat het gezonde verstand ooit zal terugkeren in Nederland. Hoe en wanneer dat gebeurd weet niemand maar ik hoop voordat het te laat is. Want die ramp, die gloort aan de horizon, zoveel is duidelijk.

Peter Berlie

Strenger straffen? Dat verhoogt denkelijk alleen de ‘helden’status van plegers…

Anders straffen, graag… Iets van moreel en normbesef in die (leeg)hoofden zien terug te krijgen..
Plegers zelf fysieke schade aan openbare voorzieningen laten herstellen?
Verplicht de slachtoffers en gedupeerden van deze ‘pseudo – burgeroorlog voor de lol’ laten helpen als straf?
Wellicht is invoering van maatschappelijke dienstplicht- maar dan wel voor ALLEN – nog niet zo’n gek idee.

Ed Boekestein

Het niveau van raddraaiers is niet bijster hoog en hun gedrag straf je niet met een paar maanden gevangenisstraf. Trouwens in Nederland worden taakstraffen uitgedeeld, waar maakt die raddraaier zich druk over. Wanneer je dit probleem echt wilt aanpakken dan moet Nederland haar naïeve deken van zich afwerpen en die gasten kei en keihard aanpakken. Hulpverlener mishandelen: onvoorwaardelijk voor minimaal 1 jaar de gevangenis in.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.