Stelling van de dag

‘Stuur militairen naar probleemwijken tijdens oud en nieuw’

Door Webredactie - 04 januari 2019

In Amsterdam zijn Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) bewust weggebleven uit bepaalde probleemwijken. Leidinggevenden gaven ze die opdracht omdat de veiligheid van de handhavers er mogelijk in het geding zou zijn.

Het ging om gebieden in de wijken Zuidoost, Nieuw-West en het Wallengebied, meldt AT5. Ruud Kuin, woordvoerder van vakbond de Nederlandse BOA Bond, zegt tegen de regionale Amsterdamse zender dat het wegblijven uit de risicovolle buurten moest ‘voorkomen dat ze een schietschijf werden’ tijdens de jaarwisseling. De laatste jaren worden geregeld politieagenten, hulpverleners en handhavers met vuurwerk beschoten.

Ook in Den Haag liep het uit de hand. Zie hieronder hoe jongeren de politie belaagden:

Lees ook de reacties op onze Stelling van de Dag van vorige maand: ‘Geef BOA’s wapenstok, pepperspray en bodycam’

‘Het zijn gebieden waarvan de BOA’s weten dat er vervelende jochies en meiden actief zijn,’ aldus Kuin. De BOA Bond klaagt over het gebrek aan wapens en/of verdedigingsmiddelen, waardoor de handhavers zich amper kunnen verdedigen tegen geweld en agressiviteit. De lokale VVD en PvdA hebben vragen gesteld aan de gemeente, en wil weten wat die bij volgende jaarwisselingen gaat doen om de orde in de wijken te handhaven.

Ook politieagenten hadden het zwaar: geweldsmisdrijven verdubbeld

Ook buiten de hoofdstad hebben BOA’s, hulpverleners en agenten te maken gekregen met geweld. Het aantal gewelddadige misdrijven tegen politiemensen is de afgelopen jaarwisseling zelfs verdubbeld (27 naar 59).

Wat vindt u? Toont de onmacht van handhavers en het geweld tegen politieagenten aan dat zwaardere maatregelen – militairen bijvoorbeeld – nodig zijn in probleemwijken? Of moeten BOA’s worden bewapend om te kunnen optreden tegen ‘vervelende jochies en meiden’? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.