Reacties op de stelling

‘Waarom niet op zaterdag? Dan is de opkomst nog geen 5 procent’

Door Webredactie - 05 februari 2019

Scholieren gaan donderdag in Den Haag demonstreren voor een strenger klimaatbeleid. Diverse scholen en docenten hebben al laten weten dat ze sympathiseren met de actie, en willen kinderen die ‘klimaatspijbelen’ daarom niet straffen. Verdienen scholen die dat toestaan straf? Jazeker, vinden de meeste reageerders op de Stelling van de Dag.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Oane P d’ Hoptille

Spijbelen zo kan ik mij nog herinneren was ongeacht de aanleiding spannend en plezierig. In in tijd waar de grote mensen al een tijdje het pad compleet bijster zijn als het om het klimaat gaat lijkt mij aannemelijk dat het bij de kinderen niet anders is. De motivatie dit te doen is dan ook: lekker vrij van school! Dat lijkt mij niet in het belang van het kind en de schoolbesturen die dit gedrag zelfs aanmoedigen staan los van de werkelijkheid. En dan laat ik de wetgeving op dit punt nog maar even buiten beschouwing. Slob ziet het goed!

Cindy Pereira

Wat heeft straf voor deze waanzin nu voor zin? Als de straf geldt voor de schooldirecties die dit toestaan, is dat ok. Nederland is zo ontzettend verdeeld over het woordje klimaat! Er is geen regeringsakkoord gesloten, slechts een voorstel van D666, GL, CU, CDA, SP…ja en toen? GL Jesse Klaver is de kinderlokker in Nederland. Gezellig op de stoep met het “klimaat meisje”. Wij worden door deze linkse partijen straatarm gemaakt! In Zeist is ook door gedram van GL wethouder, het bestuur opgestapt olv VVD. Gedram gedram gedram van vooral GL en D666 en CU. Het klimaat laat zich echt niet door de mensen regelen. Eerst heeft de mens de wereld zelf kapot gemaakt, en nu wil het puntje op de wereldbol, Nederland genaamd eigenhandig het klimaat regelen?? Wat een utopie. Dat wij zuinig moeten zijn op onze wereld, is logisch, maar een ideefix van terugdringen CO2…is waanzinning. Je ziet het nu al..Tata Steel e.v.a. industrieen kunnen niet anders, willen zij hun fabrieken niet sluiten. En de kinderen bang maken..waar ken ik het van?

 

Ron Coolen

Die rector is die nog niet ontslagen. Zijn uitspraak was ronduit schandalig. Overigens zou deze totale hype nooit gebeurd zijn als de media ook kritische geluiden had gebracht . Maar er is geen enkel programma waar in dat gebeurd . De NOS voorop met die walgelijke liegende Hiemstra voor op . Baudet had gelijk dat hij ontslagen had gemoeten . Straf elke school . Verplicht de onzin film kijken van die Gore. Daarna vragenlijstje invullen .Wat is er uitgekomen van de voorspellingen van deze nep film .Daarna de lezing van Salomon kronenberg verplicht kijken . Zou trouwens op elke school verplicht moeten zijn . Tenenkrommend was het weer na het bericht over de extreme kou in Amerika.  Oorzaak  u raadt het al . Dit kwam vroeger eens in de 20 jaar voor wat een onzin . Voor het 3e jaar op rij extreme kou op het grootste gedeelte van het noordelijk halfrond. Mag hopen dat het donderdag ijskoud is ..

 

Dick Conijn

Walgelijke vertoning. Waarom niet op Zaterdag? Dan is de opkomst nog geen 5%.

Daarbij wordt alleen nagepraat wat hun door valse informatie wordt voorgelogen. Het klimaat is zo gigantisch ongrijpbaar en zal door een paar scholieren niet veranderen.

Doe wat aan de vervuiling. CO2 is geen vervuiling, al die plastictroep die de huidige jeugd en vaders en moeders steeds weer kopen in de supermarkten en andere supershops. Flessenwater, frisdranken, melk in plastic direct afschaffen. Terug naar statiegeldflessen. Dat is wat duurder maar wel veel schoner. Daarnaast online bestellingen direct afschaffen, ga zelf naar de winkel (op de fiets) geen vervuilende bezorgers (ook minder files)

Maar ja, dat is moeilijk dus gaan we maar demonstreren om te spijbelen voor iets wat we toch niet kunnen meten maar waar de toekomst van de jeugd van afhangt. Dat is leuk.

Direct iets doen tegen vervuiling is saai.

Ik koop wel alles in statiegeld of opnieuw vulbare flessen of karton. Koop bijna niet online.

Water komt bij mij uit de kraan. Verbeter de wereld begin bij je zelf.

 

Twan Hendriks

Juist. Geen politiek op openbare scholen. Als ouder heb je meestal geen invloed op naar welke school je kinderen kunnen gaan. Het is niet alsof er keuzemogelijkheden zijn. Tenminste niet buiten de Randstad. Daar is vaak van elk type maar één school in de omgeving. Die hoort neutraal te zijn.

 

Henk Versluis

Demonstreren is een democratie recht. Echter niet in schooltijd. De scholen zijn verantwoordelijk voor het spijbelen van leerlingen. Zij dienen aangepakt te worden. de ouders van de kinderen spelen ook een rol in deze kwestie.

 

W.M. Vermeeren

Mag van mij ook, maar dan wel weten dat de medaille twee kanten heeft.

En dan op zaterdag of zondag.

Ik mocht vroeger best wel demonstreren van mijn baas, maar ik hoefde niet aan te komen met “baas, ik kom vanmiddag 3 uurtjes niet werken, ik ga demonstreren voor het milieu.”

 

Sonja de Bilde

Ik ben trots op kinderen en kleinkinderen die de moeite nemen om te vechten voor hun toekomst. En of jullie het er mee eens zijn of niet, jullie zitten op de bank en zijn het nergens mee eens, maar de straat op ho maar!

Ik ben er trots op dat ze het doen ! Straffen hou toch op zeg.

 

Hans Adriani

Sonja toch. Wat dacht je van de groepsdruk als je het er niet mee eens bent? Als je als kind beter geluisterd hebt naar meerdere invalshoeken? Kom je in de klas en heb je wat uit te leggen. Leraren tegen je. Andere kinderen tegen je. Zou jij meelopen of thuisblijven. Wat een enge gedachte dat je dit toejuicht. Jij hebt je werk neergelegd. Deze kinderen werken niet. Ze zitten op school. Om te leren.

 

J van Deventer

Een school is er om kinderen iets te leren. Demonstreren kunnen ze op zaterdag. Kinderen “de ruimte geven” is de standaard laffe reactie van opvoeders die niet van opvoeden houden.

Maar wat moeten we ons voorstellen bij het “straffen” van een school? Wordt de verantwoordelijke directie met pek en veren besmeurd het schoolplein rondgedragen? Halsema zou zeggen dat ze dat zö niet bij haar stad zou vinden passen.

 

René Speelman

Als de kinderen zo begaan zijn met het milieu dan moeten ze ook de elektrische fiets in de ban doen. Deze worden opgeladen met stroom uit vervuilende centrales.

Vroeger gingen we op een gewone fiets naar school. Dit is veel beter voor het milieu en nog gezonder ook.

 

Frans Geurts van Kessel

Scholen moeten kinderen die klimaatspijbelen straffen. De overheid moet scholen die klimaatspijbelen toestaan straffen. Kinderen zijn kinderen, en grijpen elke mogelijkheid om niet in de klas te hoeven zitten aan, wat voor naam het ook moge hebben. Scholen zouden dat moeten weten. Houd die klimaatdemonstraties op (het liefst een koude, druilerige) zaterdag, dan kun je precies zien welke kinderen het écht aan het hart gaat. Mijn gevoel zegt me dat er heel veel kinderen zijn die dan ineens iets belangrijkers te doen hebben.

 

Peter Laman

Met wat zou de boodschap nu sterker overkomen: “Ik spijbel om te demonstreren”, of “Ik heb mijn vrije zaterdag ervoor over om te demonstreren”?

 

Frits W. van Dijk

Klimaatspijbelen? Nou ik denk het niet, want het onderwijs is zwaar geërodeerd. Maar dan kijk je naar het land …….. Het is mij opgevallen dat geregeld in talkshows het landelijke beleid wordt ‘bepaald’. Dan is de stap naar ‘klimaatspijbelen’ klein. En zeg nou zelf, gegeven de klimaat-idioterie die in Den Haag wordt bedacht steekt dit ‘klimaatspijbelen’ ook al niet al te schril af. Waarom de ene waanzin wel en de andere niet? De enige oplossing is dat er met kunde wordt geregeerd, dan kun je zeggen dat de rest z’n mond moet houden, maar daarvoor hebben de kleine politieke goudvissenkommen geen kundige kandidaten. Dus maken ‘zij die menen te weten’ steeds meer de dienst uit.

 

H.H. de Vries

Ik lees zojuist dat de Algemene Vereniging van Schoolleiders de scholierenstaking ‘voor het klimaat’ een uitstekend initiatief vindt. De woordvoerder mevr. Doornbos licht dat standpunt als volgt toe: ‘Het laat zien dat we onze jeugd opleiden tot kritische burgers.’

Dit ontlokt mij een kritische vraag: Geven leerlingen, die klakkeloos napraten wat ze de hele dag op de TV en de radio over het klimaat te zien en te horen krijgen, werkelijk blijk van een kritisch vermogen?

 

Matt L.G. Knubben

Diverse scholen en docenten hebben al laten weten dat ze sympathiseren met de geplande demonstraties, en dat ze kinderen daarom niet zullen straffen als ze gaan ‘klimaatspijbelen. Deze scholen volgen Femke  Halsema’s initiatief en ja wat een burgemeester mag mogen zij ook want Vrouwe Justitia is blind. Worden de kinderen hier gebruikt (ik weet niet of er politieke druk wordt uitgeoefend) maar ook die Palestijnse terroristen beweging Hamas gebruikt kinderen als schild ?  Ze sturen  ze voor hun volgelingen uit om de eerste klappen op te vangen en je ziet wel vaker dat kinderen hiervoor gebruikt worden. Denk maar aan de bomgordeldragertjes die hier speciaal voor opgeleid worden.

 

J van Wezer

Tuurlijk moeten die scholen gestraft worden. Onderwijs is hun kerntaak, en kinderen leren denken. Niet demonstreren en spijbelen. En voor de linksige leraren die vinden dat deze acties goed zijn om maatschappelijke betrokkenheid mee te geven: Politieke standpunten (zeker extreme zoals hier), zonder de argumenten van de tegenpartij fatsoenlijk aan bod te laten komen, dat is niet leren denken, dat is geen onderwijs, maar indoctrinatie. Dat deden en doen socialisten van allerlei slag, inclusief de marxistische en de nationaal-socialistische.

 

Louise Van Hoven

We leven van de ene hype in de andere. Metoo is nog niet uitgewoed en nu dit weer.

Laten die scholieren liever in hun dagelijks leven goed voor natuur en milieu zijn, ipv te spijbelen en nog dommer te worden dan zij al zijn.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.